Shutterstock

Wetenschappers: de coronacocktail van Trump is levensgevaarlijk

De Amerikaanse president Donald Trump prijst een malariamedicijn aan als bescherming tegen het coronavirus. Uit een nieuw onderzoek blijkt echter dat het middel de overlevingskansen van COVID-19-patiënten verkleint.

Update: Het besproken artikel in The Lancet is teruggetrokken, omdat het farmaceutische bedrijf Surgisphere, dat data voor het onderzoek had aangeleverd, de toegang tot de datasets weigert omwille van de privacy van de patiënten. Daardoor kunnen de onderzoekers niet langer instaan voor het waarheidsgehalte van het onderzoek.

‘Ik neem het nu al anderhalve week.’ ‘Ik kan jullie zeggen dat het tot nu toe prima met me gaat.’

Deze woorden zijn afkomstig van Donald Trump en het middel waar hij het over heeft, is hydroxychloroquine. Dit geneesmiddel bestaat al ruim 60 jaar en werd aan het begin van de pandemie door een controversiële Franse professor genoemd als middel om besmetting met het nieuwe coronavirus te voorkomen.

De uitspraken van de Amerikaanse president tijdens de coronacrisis zijn echter op zijn zachtst gezegd voer voor discussie. Het aanprijzen van hydroxychloroquine werd dan ook direct tegengesproken door de Amerikaanse FDA (agentschap van de federale overheid van de Verenigde Staten, dat de kwaliteit van voedsel en medicijnen controleert). Zij hebben namelijk geen enkel bewijs gevonden voor een positieve werking van het middel tegen het coronavirus.

Het tegendeel is eerder het geval.

Van de patiënten die Trumps cocktail gebruiken, overlijdt een kwart

Het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet heeft onlangs een meta-analyse geplaatst over het ziekteverloop van 96.000 coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Deze analyse vangt de kritiek van Amerikaanse artsen in cijfers: 25% van de besmette patiënten die hydroxychloroquine en antibiotica gebruiken – de cocktail die Trump aanbeveelt – overlijdt. Van de patiënten die deze combinatie niet gebruiken, overlijdt slechts 1 op de 11.

© Shutterstock

Wat is hydroxychloroquine?

  • Wordt onder andere gebruikt bij de behandeling van artritis en huidziekten, en heeft een bewezen heilzame werking.
  • Werd in 1955 ontwikkeld als een mildere variant van het middel chloroquine, dat na de Tweede Wereldoorlog werkt gebruikt tegen malaria.
  • De werkzaamheid van hydroxychloroquine als middel tegen malaria daalt naarmate malariapatiënten resistenter worden tegen het middel.
  • Wordt toegediend als pil.

Waarom mensen overlijden door hydroxychloroquine

Uit het onderzoek in The Lancet bleek dat het sterftecijfer een stuk hoger lag onder patiënten die hydroxychloroquine, het verwante chloroquine of een van deze twee in combinatie met antibiotica namen.

In eerdere onderzoeken werd al aangetoond dat hydroxychloroquine kan leiden tot elektrische storingen die ervoor zorgen dat de hartspieren meer tijd nodig hebben om zich op te laden voor een hartslag – het zogeheten lange QT-tijd syndroom. Deze aandoening kan leiden tot hartritmestoornissen en datzelfde effect hebben sommige soorten antibiotica op bepaalde patiënten.

De Harvard-onderzoekers die deze meta-analyse uitvoerden, constateerden dat het risico van levensbedreigende hartritmestoornissen 411% hoger is bij patiënten die hydroxychloroquine en antibiotica kregen toegediend.

Dit kan verklaren waardoor Trumps coronacocktail levensgevaarlijk is voor COVID-19-patiënten.