vijfsecondenregel top

Wetenschap maakt gehakt van vijfsecondenregel

Onderzoekers zijn grondig te werk gegaan om de vijfsecondenregel te testen. De regel komt erop neer dat je eten dat op de grond is gevallen prima kunt eten als je het snel weer opraapt. Laat het liggen, concludeert nieuw onderzoek.

1 februari 2017 door Karine Kirkebæk

Ligt je dropje nog geen vijf seconden op de grond? Raap het snel op en veeg het af aan je broek, dan is hij weer zo goed als nieuw. Dat is in elk geval het uitgangspunt van de zogenoemde 'vijfsecondenregel'.

Maar nu hebben onderzoekers van de Rutgers University in de VS etenswaren op verschillende oppervlakken getest om te zien hoe snel bacteriën erbij zijn.

Wat blijkt? De bacteriën zitten er ruim binnen vijf seconden bovenop.

Vocht bepaalt besmettingsgevaar

De onderzoekers testten verschillende etenswaren, zoals watermeloen, brood met boter en winegums, op vier verschillende oppervlakken: roestvrij staal, keramische tegels, hout en tapijt.

Op deze oppervlakken kweekten de onderzoekers de bacterie Enterobacter aerogenes, die verwant is aan de salmonellabacterie.

Vervolgens lieten ze eten op de besmette oppervlakken vallen en lieten dit 1, 5, 30 en 300 seconden liggen.

De meest bepalende factor voor de overdracht van bacteriën bleek de hoeveelheid vocht in het voedingsmiddel te zijn.

Watermeloen is het ergst

Hoe langer het eten op het oppervlak lag, hoe meer bacteriën hun weg ernaartoe vonden. Maar zelfs als het voedingsmiddel na 1 seconde werd gered, wisten bacteriën hun tanden er al in te zetten.

Aangezien watermeloen het meeste vocht bevat, scoorde dit voedingsmiddel het slechtst in de test. Hierop zaten de meeste bacteriën. Winegum deed het het best.

Verrassend genoeg is tapijt het oppervlak dat de minste bacteriën overdraagt, doordat de structuur ervan het contactoppervlak met het voedsel minimaliseert.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: