Shutterstock

Wetenschap heeft de verklaring: Daarom word je sneller ziek als het koud is

Eén bepaald orgaan is kwetsbaar als de temperatuur daalt.

Eindelijk is er een antwoord op de vraag waarom je neus sneller verstopt raakt en griep vaker voorkomt in de wintermaanden.

De oorzaak is fysiologisch, volgens een Amerikaanse studie die is gepubliceerd in het Journal of Allergy and Clinical Immunology

‘We dachten altijd dat het verkoudheids- en griepseizoen in de herfst en winter plaatsvond omdat we dan vaker binnen zijn, waar virussen die zich door de lucht verplaatsen zich makkelijker kunnen verspreiden,’ zegt Benjamin Bleier van Harvard University, een van de auteurs van de studie.

‘Onze studie duidt echter op een biologische hoofdoorzaak,’ vervolgt hij.

Zwaar gevecht in de neus

Het onderzoek laat zien dat de kans op luchtweginfecties zoals griep, verkoudheid en corona groter is wanneer de temperatuur daalt.

De oorzaak ligt in de neus. Hier bevindt zich de eerste verdedigingslinie van ons lichaam tegen binnendringende ziekteverwekkers.

Als onze neusafweer optimaal werkt, komt er een zwerm zogeheten extracellulaire blaasjes vrij om binnendringende organismen die ons ziek kunnen maken, te vangen en aan te vallen.

Maar als de neus koud wordt, verzwakt ook zijn afweer tegen ziekteverwekkers van buitenaf, zoals virussen en bacteriën, zo blijkt uit de studie.

De neus is kwetsbaar voor ziekteverwekkers als virussen en bacteriën.

© Shutterstock

De onderzoekers stelden de deelnemers aan het onderzoek 15 minuten bloot aan een temperatuur van 4,4 °C. Dit resulteerde in een temperatuurdaling van 5 °C in de neus.

Het gevolg was volgens de onderzoekers dat de deelnemers een slechtere immuunrespons in de neus hadden.

Het aantal extracellulaire blaasjes, die de neus zoals gezegd moeten verdedigen tegen ziekten, daalde in de kou met bijna 42 procent, terwijl de resterende blaasjes die in de neusholte vrijkwamen minder effectief waren dan bij hogere temperaturen.

immunforsvar granulocytter
© Shutterstock

Lees ook:

Daarmee is het mysterie van het winterse griepseizoen opgelost.

De vraag blijft hoe je de kwetsbare neus, die met zijn prominente positie in het midden van je gezicht sterk blootstaat aan zowel koude wind als bacteriën, het beste kunt beschermen.