Eindelijk is er een antwoord op de vraag waarom je neus sneller verstopt raakt en griep vaker voorkomt in de wintermaanden.
De oorzaak is fysiologisch, volgens een Amerikaanse studie die is gepubliceerd in het Journal of Allergy and Clinical Immunology
‘We dachten altijd dat het verkoudheids- en griepseizoen in de herfst en winter plaatsvond omdat we dan vaker binnen zijn, waar virussen die zich door de lucht verplaatsen zich makkelijker kunnen verspreiden,’ zegt Benjamin Bleier van Harvard University, een van de auteurs van de studie.
‘Onze studie duidt echter op een biologische hoofdoorzaak,’ vervolgt hij.
Zwaar gevecht in de neus
Het onderzoek laat zien dat de kans op luchtweginfecties zoals griep, verkoudheid en corona groter is wanneer de temperatuur daalt.
De oorzaak ligt in de neus. Hier bevindt zich de eerste verdedigingslinie van ons lichaam tegen binnendringende ziekteverwekkers.
Als onze neusafweer optimaal werkt, komt er een zwerm zogeheten extracellulaire blaasjes vrij om binnendringende organismen die ons ziek kunnen maken, te vangen en aan te vallen.
Maar als de neus koud wordt, verzwakt ook zijn afweer tegen ziekteverwekkers van buitenaf, zoals virussen en bacteriën, zo blijkt uit de studie.