Roskilde Festival

Wetenschap geeft concerten groen licht

Met sneltests, hygiëne en mondkapjes is het verantwoord om grote evenementen te houden, bijna als vanouds. Dat is de conclusie van de eerste proeven.

Na een lange, saaie winter kijken de meeste mensen reikhalzend uit naar een zomer vol festivals en culturele evenementen. Maar op dit moment stijgen de besmettingscijfers bij ons en in de landen om ons heen, dus de festivalzomer hangt aan een zijden draadje.

Het afgelopen jaar hebben wetenschappers echter besmettingsproeven gedaan met grote evenementen. Ze wilden uitzoeken hoe groot het risico was en verschillende maatregelen uittesten.

De eerste, prille resultaten laten zien dat het verantwoord is om duizenden mensen een feestje te laten vieren – maar niet zonder beperkingen.

Grote bijeenkomsten krijgen groen licht

In Duitsland, Spanje en recentelijk Nederland zijn wetenschappelijke experimenten gedaan met grote bijeenkomsten tijdens de coronapandemie.

Corona-app gaf toegang tot festival

Uit de Nederlandse proef zijn nog geen conclusies getrokken, maar de resultaten van de overige experimenten laten zien:

In de dagen na de evenementen werden de proefpersonen opnieuw getest. Met uitzondering van één persoon die in Nederland een voetbalwedstrijd bijwoonde, werd niemand positief getest.

Of de voetbalfan al besmet was is niet duidelijk, maar hij lijkt tijdens de wedstrijd niemand besmet te hebben.

Grote bijeenkomsten moeten maatregelen nemen

De conclusies van de proeven laten zien dat culturele evenementen veilig genoeg kunnen zijn – in ieder geval zolang organisatie en publiek zich aan bepaalde regels houden.

Corona Guidelines WHO

Volgens de WHO kan het risico op verspreiding beperkt worden door het vermijden van: 1. Overvolle ruimten. 2. Nauw contact. 3. Beperkte toegang. Als die factoren wel aanwezig zijn, is het risico groter.

© WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt grote bijeenkomsten in principe niet af.

De WHO roept organisatoren wel op maatregelen te nemen om verspreiding van het virus te voorkomen.