Shutterstock
Dyrlaege vaccinerer hest

Wat is paardengriep – en moeten we een nieuwe pandemie vrezen?

Varkensgriep, vogelgriep en nu ook paardengriep. In China is een jongen van vier besmet geraakt met een virus dat normaal paarden infecteert. Moeten we bang zijn voor een nieuwe pandemie?

De paardengriep is de paardenversie van wat wij kennen als de gewone griep bij mensen.

De ziekte wordt veroorzaakt door een uiterst besmettelijk virus, H3N8, dat vermoedelijk afkomstig is van een stam van het vogelgriepvirus.

Het H3N8-virus infecteert de bovenste luchtwegen van paarden en veroorzaakt griepverschijnselen als droge hoest, hoge koorts, verlies van eetlust, vermoeidheid en een loopneus.

Volgens onderzoekers lopen vrijwel alle paarden die niet gevaccineerd zijn op een bepaald moment paardengriep op. Hoewel het virus veel voorkomt, is het sterftecijfer erg laag. Slechts 2 tot 4 procent van de besmette paarden sterft aan de ziekte, en alleen veulens en paarden met een slechte gezondheid lopen gevaar.

Het virus is ook aangetroffen bij vogels, varkens, honden en katten, maar nooit bij mensen – tot nu.

Jongen besmet met paardenvirus

In april 2022 meldde China dat een vierjarig jongetje besmet was met paardengriep.

Hij kreeg koorts en andere symptomen. De infectie is waarschijnlijk afkomstig van kippen op de boerderij waar hij woont. Niemand in de familie van de jongen is besmet geraakt en het risico dat het op mensen overslaat wordt zeer gering geacht.

Er zijn dus geen aanwijzingen dat de paardengriep zal uitgroeien tot een pandemie.