Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Waar ben je het veiligst tijdens een pandemie?

Als een dodelijke ziekte de wereldbevolking teistert, waar hebben mensen dan de grootste kans om te overleven en een nieuwe samenleving op te bouwen? Dat hebben wetenschappers nu onderzocht. Maar wat denk je zelf? Doe hieronder mee met onze enquête en ontdek het wetenschappelijke antwoord.

Als we worden getroffen door een wereldwijde epidemie, een zogenoemde pandemie, zijn er drie landen relatief veilig. Maar welke?

Test je eigen intuïtie hier – het wetenschappelijke antwoord vind je onderaan in het artikel:

Het kleinste continent is het veiligst

Op basis van een speciaal beoordelingssysteem hebben wetenschappers van de University of Otago in Nieuw-Zeeland uitgerekend dat de veiligste plek tijdens een grootschalige pandemie het kleinste continent ter wereld is – Australië.

De hoogste score die een land kon krijgen, is 1 en Australië behaalde een totaalscore van 0,71.

Op de tweede plaats kwam het buurland van Australië, Nieuw-Zeeland, met een score van 0,68. Het vulkaaneiland IJsland kwam op de derde plaats met 0,64.

Volgens wetenschappers is het echter mogelijk dat IJsland Australië en Nieuw-Zeeland verslaat als het zijn eigen voedselproductie verhoogt en meer doet om voedselverspilling tegen te gaan.

Hieronder vind je de lijst met de 20 veiligste landen tijdens een pandemie.

Zo kwamen de wetenschappers tot hun conclusie

Het beoordelingssysteem van de wetenschappers was gebaseerd op vier belangrijke parameters: locatie, bevolking, natuurlijke bronnen en samenleving.

Ook hanteerden ze een aantal subcategorieën zoals afstand tot landmassa, diversiteit van de bevolking, zelfvoorziening op het gebied van voedsel en energie, en politieke stabiliteit.

Op basis van hoe de verschillende landen in deze categorieën presteerden, kregen ze een score van 0 tot 1.

Een aantal landen viel van tevoren echter al af. Bijvoorbeeld alle landen die op het vasteland lagen, omdat eilandstaten vanwege hun geïsoleerde ligging een natuurlijke bescherming tegen besmettelijke ziektes hebben.

En eilandstaten die een brug naar het vasteland of andere eilanden hadden, werden om diezelfde reden ook geëlimineerd.

Eilanden met minder dan 250.000 inwoners mochten ook niet meedoen. Alhoewel de wetenschappers toegaven dat het mogelijk is om te overleven met minder dan 250.000 inwoners, is de kans dat de menselijke beschaving opnieuw wordt opgebouwd een stuk groter met een bevolking van meer dan 250.000.

Drie dodelijke virussen

Volgens de CEPI – de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations – zijn er drie virussen die we bijzonder goed in de gaten moeten houden. Deze virussen kunnen namelijk heel gemakkelijk muteren naar een nog besmettelijkere en dodelijkere variant.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg