Shutterstock
Antistoffen vallen schildklier aan

Vitamine D helpt tegen auto-immuunziekten

Wereldwijd lijden miljoenen mensen ​aan een auto-immuunziekte, en dat getal blijft stijgen. Maar nu weten onderzoekers misschien een wapen gevonden.

Elke dag beschermt je immuunsysteem je tegen aanvallen van virussen, bacteriën en andere micro-organismen. Het fungeert als een getraind defensiemiddel, met witte bloedcellen als de soldaten.

Maar bij zo’n 5 procent van de wereldbevolking vallen die soldaten de verkeerde vijand aan: gezonde delen van je lichaam. Dat betekent dat ze lijden aan een zogeheten auto-immuunziekte.

Nu laat een nieuw groot onderzoek zien dat dagelijkse hoge doses vitamine D kunnen voorkomen dat auto-immuunziekten actief worden. In elk geval bij mensen boven de 50 jaar.

Psoriasis in de haarlijn
© Shutterstock

Lichaam vecht tegen zijn eigen weefsel

Vitamine D verlaagt risico met 22 procent

Aan het onderzoek dat vijf jaar heeft geduurd, hebben 26.000 mensen van boven de 50 deelgenomen.

De proefpersonen werden verdeeld in twee groepen: een groep kreeg elke dag vitamine D, en de andere groep kreeg een inactief medicijn, een zogeheten placebo.

En hieruit bleek dat een dagelijkse dosis vitamine D van 2000 IU (‘international units’) de aanwezigheid van auto-immuunziekten met wel 22 procent verlaagde.

Onderzoekers denken aan twee verklaringen

Men heeft lang gedacht dat vitamine D een soort wondermiddel was tegen auto-immuunziekten. Dierproeven hebben bijvoorbeeld aangetoond dat de vitamine een positief effect heeft op het hele immuunsysteem – maar waarom is onbekend.

Een verklaring kan zijn dat de vitamine de immuuncellen helpt om onderscheid te maken tussen eigen weefsel en bacteriën.

Een andere verklaring is dat de dosis de ontstekingsreactie, de zogeheten infectie, remt die door het immuunsysteem in de organen wordt veroorzaakt.

De onderzoekers hopen meer te leren door nieuwe tests, die moeten laten zien of de vitamine ook na vijf jaar nog werkt. En of de dosis even goed werkt bij jongere groepen proefpersonen.