Virussen treffen mannen het hardst – omdat die minder bruikbaar zijn

Infecties slaan vaak harder toe bij mannen dan bij vrouwen. Dat komt wellicht doordat bacteriën en virussen veel meer aan vrouwen hebben dan aan mannen.

Virussen treffen mannen het hardst

De mannengriep is één ding – allerlei ziekten die een stuk dodelijker zijn voor mannen is iets anders.

Mannen met tuberculose lopen een 1,5 keer zo groot risico om aan deze ziekte te overlijden dan vrouwen. En mannen lopen een 5 keer zo groot risico op kanker als ze met HPV besmet zijn.

Vrouwen zijn de eerste keuze

Een onderzoeksteam van de University of London denkt te hebben ontdekt hoe dat komt.

Vrouwen zijn waardevoller als drager van zogeheten pathogenen – ziekteverwekkers als bacteriën en virussen – en die houden vrouwen daarom langer in leven dan mannen.

Het veroorzaken van een ziekte is geen doel op zich voor pathogenen. Sterker nog, het komt ze goed uit als de gastheer in leven blijft, want dan kunnen ze zich vermenigvuldigen en van de ene gastheer op de andere overspringen.

Vrouwen besmetten beter

Mannen kunnen op één manier een besmetting overbrengen: contact met anderen.

Maar vrouwen hebben meer mogelijkheden om een virus of bacterie te verspreiden: naast contact met anderen – door bijvoorbeeld seks te hebben of te niezen – kunnen ze ook via zwangerschap, geboorte en borstvoeding een besmetting overbrengen.

De wetenschappers namen het virus HTLV-1 onder de loep, dat zich kan ontwikkelen tot een bepaalde vorm van leukemie, ATL genoemd. Dat virus komt voor in Japan en het Caribisch gebied, en in Japan hebben mannen een 3,5 keer zo hoog risico op het ontwikkelen van ATL als vrouwen. In de Cariben krijgen evenveel mannen als vrouwen ATL.

ATL springt over van moeder op kind, en volgens de wetenschappers 'wil' het virus de Japanse vrouwen langer in leven houden omdat zij meer borstvoeding geven, en dat langer volhouden.