Shutterstock
Röntgen coronavirus longen – Van dag tot dag: Zo neemt corona je lichaam van binnenuit over

Van dag tot dag: Zo neemt het coronavirus je lichaam over

Het coronavirus verspreidt zich buiten het lichaam razendsnel. Maar als de deeltjes eenmaal je longen hebben bereikt, kan het ziekteverloop wel een aantal dagen – en soms zelfs weken – duren. Wetenschappers hebben de symptomen van dag tot dag in kaart gebracht.

Ruim vier op de vijf mensen die besmet zijn met het coronavirus hebben slechts milde klachten.

Het is dan ook vanwege de resterende 20 procent van alle coronabesmettingen dat de halve wereldbevolking nog maar amper de straat op mag.

Volgens cijfers uit China heeft corona voor 13,8 procent van de patiënten ernstige gevolgen, zoals longontsteking en ademnood, terwijl 4,7 procent het risico loopt op orgaanfalen en zelfs kan overlijden.

De ontwikkeling van coronapatiënten van dag tot dag:

In tegenstelling tot bij bijvoorbeeld griep ontwikkelen de symptomen van corona zich geleidelijk. Bij een nieuw onderzoek brachten wetenschappers het gemiddelde ziekteverloop van corona van dag tot dag in kaart.

Dag 1 met corona

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) krijgt 87,9 procent van de patiënten koorts. 67,7 procent krijgt last van een droge hoest en 38,1 procent van vermoeidheid.

Daarnaast zijn er nog andere symptomen. De koorts ontstaat doordat het lichaam signaaleiwitten (cytokinen) aanmaakt, die het immuunsysteem helpen om het coronavirus in het lichaam te bestrijden.

Dag 5 met corona

De meeste patiënten hebben na vijf dagen geen klachten meer.

Maar als het virus zich in de longen blijft vermenigvuldigen, beginnen de ernstig zieke patiënten – en dan met name patiënten die al gezondheidsproblemen hebben – last te krijgen van ademhalingsproblemen.

Dit houdt in dat ze voelen dat ze niet genoeg lucht krijgen.

Dag 7 met corona

De cytokinen roepen de hulp in van witte bloedcellen, die vervolgens de cellen aanvallen die door het coronavirus besmet zijn. Maar door deze aanval ontstaat littekenweefsel in de longblaasjes, waardoor het moeilijker wordt om zuurstof af te geven aan het bloed.

Na zeven dagen worden patiënten met ernstige klachten opgenomen in het ziekenhuis.

Dag 8 met corona

Corona veroorzaakt ook ontstekingen, waardoor er vocht in de longen komt en de zuurstofopname nog verder wordt beperkt. Na ongeveer acht dagen na een besmetting met het coronavirus zien we de eerste symptomen van acuut longfalen, wat dodelijk kan zijn.

Dag 10 met corona

Als de toestand verslechtert of als er nog meer organen uitvallen, wordt de patiënt na 10 dagen meestal opgenomen op de intensive care. De symptomen in deze fase omvatten ook buikpijn en een verminderde eetlust.

Dag 17 met corona

Tussen de eerste symptomen en het uiteindelijke overlijden van ernstig zieke coronapatiënten zit vaak een periode van 17 tot 18 dagen.

Dag 22 na corona

Gemiddeld duurde het dit voorjaar 22,5 dag voordat coronapatiënten het ziekenhuis weer uit mochten.

Nu liggen coronapatiënten echter een stuk korter in het ziekenhuis, wat door een betere behandeling en meer kennis van het coronavirus kan komen.

Besmetting met corona begint zonder symptomen

Het onderzoek naar het karakteristieke ziekteverloop van corona is gebaseerd op 138 verslagen uit het Zhongnan Hospital in Wuhan, waar de ontwikkeling van de ziekte vanaf de eerste symptomen werd bijgehouden.

De meeste patiënten werden echter vijf dagen eerder al besmet.

Tijdens deze zogenoemde incubatieperiode zijn de patiënten al wel besmettelijk en daarom hebben tientallen landen aan hun inwoners gevraagd om afstand te houden en zo veel mogelijk thuis te blijven.