Shutterstock

Vaccin moet herpes genezen

Je mondhoek jeukt en je kruis schrijnt als het herpesvirus uitbreekt. Vier miljard mensen tobben ermee, maar een vaccin moet de sterkste wapens van de kwaal stoppen en patiënten genezen.

Over een paar dagen doe je eindexamen en de gedachte aan de aanstaande ontmoeting met docenten en examinatoren bezorgt je de kriebels.

Alsof dat nog niet genoeg is, krijg je ook een tintelend, branderig gevoel bij je bovenlip, en een paar uur later ontstaan daar kleine rode bultjes en blaasjes.

Over één à twee dagen zullen de blaasjes openbarsten en komt er een helder of melkachtig vocht uit.

De timing kon niet slechter, want precies op het moment van het mondelinge examen zullen de kapotte blaasjes zweertjes hebben gevormd, die eruitzien als kleine kratertjes met een gele rand.

Ze zijn pijnlijk en ontsierend en niet bevorderlijk voor het zelfvertrouwen.

Circa twee derde van de bevolking kent dit gevoel. Deze mensen worden regelmatig geplaagd door een zogeheten koortslip, die vaak ontstaat in tijden van stress of als het afweersysteem is verzwakt, bijvoorbeeld bij een verkoudheid.

Andere mensen hebben vergelijkbare symptomen in hun kruis, waar de blaasjes zich rond de geslachtsorganen vormen.

Het gaat hier om twee varianten van hetzelfde virus, namelijk het herpes-simplexvirus of kortweg HSV.

Dit virus omzeilt het afweersysteem en neemt zijn intrek in de zenuwcellen, als een onwelkome gast die nooit meer weggaat.

0,1% van de mensen wordt geboren met herpes, doordat de moeder tijdens de bevalling een uitbraak heeft. De baby kan uitslag, koorts en ooginfecties krijgen, en als behandeling uitblijft hersenvliesontsteking.

Van tijd tot tijd breekt het virus uit en ontstaan er blaasjes op het getroffen deel van het lichaam. Hoe zwakker het afweersysteem is, hoe vaker dit gebeurt.

Tot dusver was herpes nauwelijks te voorkomen of te genezen, maar een vaccin laat in dierproeven veelbelovende resultaten zien.

Het vaccin valt drie soorten eiwitten op het oppervlak van het virus aan en weert de kleine plaaggeesten uit de lichaamscellen.

Tegelijk geeft het het afweersysteem een wapen waarmee het de virusdeeltjes kan bestrijden.

De onderzoekers hopen dat het vaccin mensen immuun kan maken tegen het virus en dragers ervan kan genezen.

Herpes: Twee soorten virussen

Circa twee derde van de wereldbevolking heeft een van de twee typen herpes. In het ergste geval kunnen de virussen hersenvliesontsteking veroorzaken en het hoornvlies beschadigen.

© getty images

Koortsblaasjes

Type virus: HSV-1.

Percentage volwassenen met dit virus wereldwijd: 67%.

Vooral overgedragen via: Zoenen.

Sluimert in: Zenuwknoop in de buurt van het oor.

Ernstigste complicatie: Beschadiging van het hoornvlies.

© getty images

Genitale herpes

Type virus: HSV-2.

Percentage volwassenen met dit virus wereldwijd: 10-20%.

Vooral overgedragen via: Seks.

Sluimert in: Zenuwknoop bij het staartbeen.

Ernstigste complicatie: Hersenvliesontsteking bij baby’s.

Van de ruim 130 bestaande typen van het herpesvirus zijn er negen besmettelijk voor de mens. En daarvan behoren HSV-1 en HSV-2 tot de meest voorkomende en de hardnekkigste.

HSV-1 infecteert vooral de huidcellen rond de lippen en veroorzaakt een koortslip, en HSV-2 valt vaak de huid rond de geslachtsorganen en anus aan, wat leidt tot genitale herpes.

Ouders geven HSV door

De twee virussen houden elkaar op afstand, dus als je besmet bent met de ene variant van HSV, is de kans klein dat je later in je leven ook de andere krijgt.

Dit mechanisme verklaart waarom circa 67 procent van de wereldbevolking HSV-1 heeft en slechts 10 à 20 procent HSV-2, want kinderen worden vaak via kusjes en knuffels door hun ouders met HSV-1 besmet.

Daardoor hebben veel jongeren last van een koortslip. En als ze seksueel actief worden en dus meer worden blootgesteld aan HSV-2, zorgen de akelige wondjes op de lippen ervoor dat de rivaal tussen de benen wegblijft.

Virus ging met de mens mee

De HSV-virussen infecteren zowel huid- als zenuwcellen, maar de infectie verloopt heel verschillend in deze twee soorten cellen.

In huidcellen is het virus actief en agressief, en nadat het zich flink heeft vermenigvuldigd, blaast het de cel op en dringt het naar buiten om nog iemand te besmetten.

In de zenuwcellen sluimert het virus echter het grootste deel van de tijd en richt het geen schade aan. Het blijft daar wel voor altijd zitten.

Na maanden of jaren kan het ontwaken en een stuk of wat nieuwe virussen vormen, die de zenuwcel verlaten en een huidcel aanvallen, waar ze een uitbraak van pijnlijke blaasjes veroorzaken.

Zo ligt HSV altijd op de loer in de zenuwen en kan het keer op keer wakker worden uit zijn sluimering.

40% daalt het risico op herpes via de geslachtsorganen als je op dat moment al koortsblaasjes hebt, omdat het HSV-1-­virus zijn territorium verdedigt en HSV-2 buiten de deur houdt.

HSV is een zeer succesvol virus. Daarom denken onderzoekers dat het al onze hele ontwikkeling met ons meereist.

Het is hoogstwaarschijnlijk ontstaan in Afrika, en genetisch onderzoek van diverse HSV-virussen duidt erop dat het zich zo’n 60.000 jaar geleden over de gehele aarde begon te verspreiden.

Dat valt min of meer samen met de tijd dat de vroege Homo sapiens wegtrokken uit hetzelfde gebied.

Het succes van het virus is in hoge mate te danken aan zijn eigenschappen. Het is een expert in camouflage en ontwijking, waardoor het zich kan verstoppen voor het afweersysteem.

Het virus forceert als een vernuftige inbreker het slot van een cel en dringt deze binnen, waarna het de cel levenslang infecteert.

Herpes leidt een dubbelleven in huid en zenuwen

Het herpesvirus infecteert huid- en zenuwcellen, maar gedraagt zich op beide plekken totaal anders. In de huid is het destructief en doodt het de cellen. In de zenuwen sluimert het zonder schade aan te richten. Maar af en toe wordt het wakker en gaat het via de zenuw naar de huid.

© henning dalhoff

Virus dringt celkern binnen

HSV wordt door zoenen of seks overgedragen op de huid van de lippen of de slijmvliezen van de geslachtsdelen. Net als de cellen heeft het virus een vetachtig membraan om zich heen. De twee membranen versmelten, waardoor het virus de cel binnenkomt. Het virus hecht zich aan de celkern en stort zijn DNA daarin. De genen worden actief en kopiëren het virus.

© henning dalhoff

Virus sluimert in zenuwen

Sommige virussen reizen door de huid en infecteren een gevoelszenuw. Het virus gaat verder naar zenuwknopen bij het oor (HSV-1) of het staartbeen (HSV-2). Hier dumpt het virus zijn DNA in de cellen en gaat het in een soort winterslaap.

© henning dalhoff

Virus ontwaakt uit sluimering

De virusgenen worden regelmatig wakker uit hun sluimer. Sommige gaan via de zenuwen naar vertakkingen onder de huid. Daar dringt het virus naar buiten op zo’n manier dat het organisme wordt ingepakt in een vetachtig membraan.

© henning dalhoff

Kapotte cel leidt tot blaasje

De virusdeeltjes gaan door de onderste huidlaag naar huidcellen in de opperhuid (HSV-1) of in de slijmvliezen (HSV-2). Daar beginnen ze een infectie die leidt tot celdood en blaasjes. Uit de gebarsten blaasjes komen duizenden virussen vrij.

Om het gewiekste virus klein te krijgen, hebben Amerikaanse onderzoekers een vaccin ontwikkeld dat HSV precies op die twee fronten aanvalt.

Harvey Friedman van de University of Pennsylvania in de VS heeft de leiding over een project dat al in 2017 de resultaten presenteerde van de eerste dierproeven.

Het team behandelde 36 cavia’s van het vrouwelijk geslacht met een vaccin dat is gericht op het HSV-2-virus.

Volgens de theorie van de onderzoekers zouden de dieren antistoffen moeten gaan ontwikkelen, zodat hun afweersysteem een infectie kan afslaan en hen kan beschermen tegen genitale herpes.

Twee weken later testten Friedman en zijn collega’s de effectiviteit van het vaccin door de dieren bloot te stellen aan een hoge dosis HSV-2 in de schede.

Slechts één van de 36 ingeënte dieren werd ziek en ontwikkelde blaasjes, terwijl bij de controlegroep 23 van de 24 dieren ziek werden.

Het vaccin weerde de eerste, primaire infectie dus zeer effectief af, maar om het langetermijneffect te onderzoeken bleven de dieren nog 45 dagen onder observatie.

Zo konden de onderzoekers zien of het HSV-2 toch was gelukt om zenuwcellen binnen te dringen, waar het na een inactieve periode kan ontwaken om een secundaire uitbraak te veroorzaken.

10 van de ingeënte cavia’s – dat is 28 procent – kreeg inderdaad een secundaire uitbraak, maar bij de dieren die niet waren ingeënt, was dat wel 88 procent.

Vaccin maakt virus zichtbaar

Het vaccin lijkt dus veelbelovend, in tegenstelling tot eerdere pogingen om een herpesvaccin te maken. Dat komt volgens Friedman doordat eerdere vaccins er alleen op gericht waren te voorkomen dat het HSV-virus toegang had tot de cellen.

Dit vaccin houdt het virus ook buiten de deur door antistoffen te vormen tegen een eiwit op het oppervlak en op die manier te voorkomen dat dit de cellen binnendringt.

Herpes kan in het oog terechtkomen als je dit aanraakt met een vinger waar het virus op zit. In het ergste geval leidt het tot blindheid.

© SPL

Bovendien vormt het vaccin antistoffen waarmee het lichaam HSV kan aanvallen.

De ene antistof stelt het afweersysteem in staat HSV-2 te bestrijden vóór dit de cellen infecteert, en de tweede zet het lichaam ertoe aan geïnfecteerde cellen te doden.

Zo kan het virus zich niet vermeerderen en stopt de ontwikkeling van de ziekte.

Momenteel wordt herpes op de lippen en geslachtsorganen behandeld met antivirale middelen.

Die worden meestal gebruikt als de eerste symptomen van een uitbraak zich openbaren, maar mensen die erg vaak last hebben, kunnen ze ook preventief nemen.

Het meest gangbare medicijn is aciclovir, dat als crème of in pilvorm verkrijgbaar is. Aciclovir werkt als een soort stop, die in de DNA-streng wordt ingebouwd wanneer het virus zijn DNA kopieert.

Daardoor stopt het kopieerproces en kan HSV zich niet in het lichaam vermeerderen.

Onderzoekers hebben verder geëxperimenteerd met twee nieuwe medicijnen, pritelivir en amenamevir, die het kopieerproces op een andere manier verstoren.

De verwachting is niet zozeer dat de middelen beter zijn dan de bestaande, maar dat ze kunnen worden gebruikt in gevallen waarin HSV resistent is geworden tegen aciclovir.

Resistentie is een probleem bij patiënten met een zwak afweersysteem. Zij moeten continu aciclovir nemen om te voorkomen dat HSV steeds maar weer uitbreekt.

Vóór uitbraak al besmettelijk

Het probleem met de bestaande medicijnen is dat ze niet preventief werken, waardoor HSV als een permanente, ongenode gast zijn intrek kan nemen in de zenuwcellen.

Als het virus uitbreekt, is het enkele dagen voor dit zichtbaar wordt al besmettelijk.

Sommige onderzoekers schatten dat 70 procent van de herpesbesmettingen plaatsvindt voordat de blaasjes worden gevormd, doordat de meeste mensen pas aciclovir nemen als de eerste tintelingen wijzen op een uitbraak.

© SPL

Herpes leidt bij baby’s tot hersenschade

Doordat je je niet bewust bent van dit besmettingsgevaar, kan het HSV-virus in sommige gevallen niet alleen vervelend, maar regelrecht gevaarlijk zijn.

Bijvoorbeeld als je in je ogen wrijft zonder te weten dat het virus op je vingers zit doordat je net aan je mondhoek hebt gekrabd.

In zo’n situatie kan de herpesinfectie de ogen bereiken, met pijn, rode ogen en wazig zien tot gevolg. Op de langere termijn kan de infectie leiden tot vlekjes en veranderingen in het hoornvlies die het zicht bedreigen.

Soms is dan zelfs een hoornvliestransplantatie nodig.

Vaccin vernietigt de drie sterkste wapens van het virus

In 2017 publiceerden onderzoekers uit de VS veelbelovende testresultaten van een vaccin dat de verspreiding vanherpes bij de geslachtsdelen moet voorkomen en reeds besmette mensen moet genezen. Met behulp van drie typen antistoffen neutraliseert het vaccin de sterkste wapens van het virus: de op maat gemaakte eiwitten op het oppervlak ervan.

© Henning Dalhoff

ANTISTOF TEGEN gE: Maakt virus kwetsbaar voor afweersysteem

Besmet: Het lichaam vormt van nature antistoffen tegen het HSV-virus, maar het gE-eiwit op het virusoppervlak maakt die onbruikbaar. Het grijpt de Y-vormige antistoffen beet, waardoor de twee vertakkingen niet meer kunnen fungeren als vangarmen die zich aan het virus binden.

© Henning Dalhoff

ANTISTOF TEGEN gE: Maakt virus kwetsbaar voor afweersysteem

Ingeënt: De antistof van het vaccin bindt zich aan gE-eiwitten en voorkomt dat die de natuurlijke antistoffen tegen HSV vastgrijpen. Dat maakt het virus kwetsbaar voor de antistoffen van het afweersysteem, die het virus bestrijden voordat het een cel bereikt en die besmet.

© Henning Dalhoff

ANTISTOF TEGEN gD: Houdt virus buiten de cellen

Besmet: Het HSV-virus infecteert een huidcel door zijn vetachtige membraan te laten versmelten met het membraan van de cel. Voor dat doel heeft het virus gD-eiwitten op het oppervlak, die HVEM-eiwitten op de huidcel vastgrijpen en de twee membranen naar elkaar toetrekken.

© Henning Dalhoff

ANTISTOF TEGEN gD: Houdt virus buiten de cellen

Ingeënt: De antistof van het vaccin valt het gD-eiwit op het virusoppervlak aan en bindt zich eraan. Daardoor kan het viruseiwit HVEM niet meer vastgrijpen en de membranen niet meer bij elkaar brengen. Het HSV-virus wordt buitengesloten en kan geen infectie veroorzaken.

© Henning Dalhoff

ANTISTOF TEGEN gC: Stuurt zieke cellen de dood in

Besmet: Het afweersysteem bestrijdt virussen door zieke cellen ‘op te eten’. C3b-eiwitten hechten zich aan de cellen en laten macrofagen weten dat ze die moeten opeten. HSV beschermt zichzelf echter met het gC-eiwit. Dit bindt zich aan C3b, dat zich daardoor niet aan een cel kan hechten.

© Henning Dalhoff

ANTISTOF TEGEN gC: Stuurt zieke cellen de dood in

Ingeënt: De antistof van het vaccin hecht zich aan het gC-eiwit en voorkomt dat dit zich bindt aan C3b. Dat kan zich nu aan de zieke cel hechten, waardoor de macrofagen zien dat die ziek is. De cel wordt ‘opgegeten’, zodat er geen nieuwe virusgenen meer kunnen worden geproduceerd.

Vaccin is er mogelijk over 10 jaar

Er is daarom veel behoefte aan een effectief vaccin dat uitbraken kan voorkomen bij mensen die al besmet zijn, en dat daarnaast preventief werkt.

Het vaccin van Harvey Friedman richt zich tot nog toe alleen op HSV-2, maar doordat de twee virussen op elkaar lijken, zijn een paar aanpassingen waarschijnlijk genoeg om het ook effectief te maken tegen HSV-1.

70% raakt ooit besmet terwijl zijn zoen- of sekspartner geen duidelijke symptomen van een uitbraak vertoont. Het virus is ook besmettelijk als je geen blaasjes op de huid hebt.

Als het onderzoek volgens de planning verloopt en alle proeven goed gaan, kan het vaccin over 10 jaar op de markt komen en aan het vaccinatieprogramma toegevoegd worden.

Dus hopelijk hoeft in de toekomst twee derde van de wereldbevolking niet meer te vrezen voor blaasjes en wondjes op de lippen en in het kruis.