De ergste aanvallen met biologische wapens

Al tientallen jaren wordt gevreesd voor terreur met miltvuur en andere biologische wapens. En een paar keer zijn ze ook daadwerkelijk ingezet - met dood en verderf tot gevolg.

bioterreur

1. Vlooien met de pest

Slachtoffers: 120 doden

Tussen 1930 en 1942 liet Eenheid 731, een geheime divisie van het Japanse leger, zo'n 15 miljoen met de pest besmette vlooien los in de Chinese steden Changde en Ningbo. Er vielen 120 doden.

2. Miltvuur per post

Slachtoffers: 5 doden, 17 zieken

In 2001 stuurden onbekende daders brieven met miltvuursporen aan Amerikaanse senatoren en mediaorganisaties.

Miltvuursporen veroorzaken hoge koorts en leiden tot bloedingen in het longweefsel, waardoor het slachtoffer kan verdrinken.

Vijf Amerikanen kwamen om als gevolg van deze miltvuurbrieven, en 17 mensen werden ernstig ziek. De FBI beschouwt het als de ergste biologische aanval in de geschiedenis van de VS.

3. Salmonella in de saladebar

Slachtoffers: 751 mensen kregen ernstige diarree

Een Indiase Baghwan-sekte verspreidde in 1984 de bacterie Salmonella enterica Typhimurium in een saladebar in het Amerikaanse The Dalles, Oregon. Het was verkiezingstijd, en de sekteleden zouden de uitslag hebben willen beïnvloeden door de aanwezigen zo ziek te maken dat ze niet konden gaan stemmen.

751 mensen liepen salmonellavergiftiging op, en 45 van hen werden in het ziekenhuis opgenomen.

4. Vergiftigde donuts

Slachtoffers: 45 mensen liepen gastritis op

Een laboratoriummedewerker in Texas vergiftige met opzet een aantal muffins en donuts met bacteriën en deelde ze uit aan zijn collega's. De baksels bevatten de baterie Shigella dysenteriae, die een dodelijke darminfectie kan veroorzaken.

45 mensen liepen gastritis op, en vier van hen belandden in het ziekenhuis. De dader werd uiteindelijk opgespoord en kreeg 20 jaar cel.

5. Miltvuur in de lucht

Slachtoffers: aanval verijdeld

Midden jaren 1990 probeerde de Japanse sekte Aum Shinrikyo dodelijke ziekten als miltvuur en botulisme te verspreiden. De groep wist grote hoeveelheden miltvuursporen te produceren en wilde die vanuit vliegtuigen en hoge gebouwen over Tokio verspreiden.

In totaal poogde de terreursekte zo'n tien biologische aanvallen te plegen, maar die mislukten allemaal.

Aum Shinrikyo zette ook chemische wapens in, en daarbij vielen wel slachtoffers. Bij een aanval met het zenuwgas sarin in de metro van Tokio vielen 12 doden en 5000 gewonden.

Miltvuur per brief

Veel mensen zijn bang voor een grootschalige terreuraanval met biologische wapens, en daarom wordt er uitgebreid onderzoek gedaan naar miltvuur en andere dodelijke microben.

De veiligheidsvoorschriften worden daarbij helaas niet altijd in acht genomen, en daar kun je meer over lezen in Wetenschap in Beeld 2/2016: