Shutterstock

Toeristen stromen toe: Daarom is het onverstandig om naar Dubai te reizen

Onveilige tests, open grenzen en blinde vaccinfocus: deze coronacocktail in Dubai druist in tegen de aanbevelingen van gezondheidsdeskundigen.

Het is hoogseizoen in Dubai. Toeristen van over de hele wereld reizen de woestijnstaat, die zichzelf promoot als het ideale resort in de COVID-19-pandemie, in en uit.

Deze zomer had Dubai ’s werelds hoogste aantal tests per hoofd van de bevolking en een redelijke kijk op maatregelen om besmetting tegen te gaan.

Daarom kwamen er ook veel mensen op de woestijnstaat af. In december was 71 procent van de circa 130.000 hotelkamers in Dubai bijvoorbeeld bezet.

De afgelopen maand zijn de besmettingscijfers van het emiraat echter explosief gestegen, en de meeste landen geven een negatief reisadvies. Het is dan ook schrijnend dat verschillende beroemdheden in januari gewoon naar Dubai zijn afgereisd.

Maar wat is er eigenlijk op tegen om het vliegtuig naar Dubai te pakken in deze coronawinter? De wetenschap geeft antwoord:

TESTS

1. Onzorgvuldige coronatests zijn zinloos

Toen Dubai in juli de grenzen weer openstelde, hebben reizigers met vals-negatieve coronavirus-tests het land verlaten.

Een mogelijke verklaring is dat het gezondheidspersoneel in Dubai niet grondig genoeg is en de aanbevolen procedures niet opvolgt bij het nemen van monsters uit de neus.

Hoe een coronatest goed wordt uitgevoerd

Vrouw wordt getest op COVID-19

1. Uitrusting beschermt tegen vervuiling

Om besmetting, maar ook vervuiling van het monster, te voorkomen, moet het gezondheidspersoneel handschoenen, een pak en een mondkapje of vizier dragen.

1

2. Staafje moet de neuswand bereiken

Het lange flexibele staafje wordt parallel aan het gehemelte in de neus gestoken tot aan de wand achter in de neusholte.

2

3. Monster moet snel worden geïsoleerd

Het staafje wordt een paar seconden op zijn plaats gehouden of gedraaid, uit de neus getrokken en dubbelgevouwen in een steriele reageerbuis gedaan, die wordt verzegeld.

3
© FM Marty et. al.

VLUCHTEN

2. Vluchten verspreiden COVID-19

Alleen al de vlucht van en naar Dubai is riskant.

Onderzoeken hebben sinds het begin van de pandemie geprobeerd het besmettingsgevaar tijdens de vluchten te documenteren. De conclusies zijn niet eenduidig, maar meerdere afzonderlijke vluchten zijn wetenschappelijk geanalyseerd.

Op een vlucht van 7,5 uur naar Ierland deze zomer zijn bijvoorbeeld 13 van de 49 passagiers besmet geraakt met het coronavirus.

Besmetting tussen passagiers in een bijna leeg vliegtuig.

Oranje stoelen staan voor passagiers aan boord die later de diagnose COVID-19 hebben gekregen. De gele stoelen zijn getest, maar zonder sporen van het virus, grijs is niet getest en blauw staat voor lege stoelen. Slechts 17 procent van de 283 stoelen in het vliegtuig was bezet. De meeste passagiers droegen een mondkapje.

© Eurosurveillance.org

In Ierland hebben de 13 passagiers nog eens 46 mensen aangestoken.

Uit eerdere onderzoeken blijkt dat, dankzij de luchtcirculatie in een vliegtuig, een besmette persoon een passagier twee stoelen verderop waarschijnlijk niet aansteekt met virusdeeltjes. De conclusies zijn echter getrokken uit experimenten met andere virussen dan SARS-CoV-2.

De luchtstromen in een vliegtuigcabine gaan van boven naar beneden.

Boven elke rij stoelen wordt de lucht constant ververst, en onderin wordt de lucht afgevoerd. De helft van de lucht wordt uit het vliegtuig geleid, de andere helft wordt onder de cabine goed gefilterd en samen met verse lucht weer de cabine in geleid.

© Shutterstock

Misschien vindt een deel van de besmetting al plaats op de luchthaven, volgens de theorie achter het Ierse onderzoek. Op videobeelden van de luchthaven van Dubai is in elk geval te zien dat vliegtuigpassagiers geen afstand houden.

Ten slotte speelt ook de cultuur in Dubai een rol.

Volgens het persbureau AP is de explosie van het aantal besmettingen te wijten aan Dubai’s status als ‘feestoase tijdens de pandemie’. Een onderzoeker van de Amerikaanse Rice University noemt Dubai ‘de ultieme plek om mensen een hand, knuffel of schouderklop te geven’. Kortom: alles wat we niet moeten doen tijdens de pandemie.

RESTRICTIES

3. Vaccinfocus legitimeert milde restricties

Stoelen in de metro van Dubai zijn afgezet.

Maatregelen als afgezette metrostoelen moeten Dubai vrij houden van het coronavirus.

© Shutterstock

In tegenstelling tot veel andere landen zet het emiraat zwaar in op het vaccineren, en verwaarloost het andere maatregelen om besmetting tegen te gaan.

Volgens de autoriteiten is Dubai de op een na snelste natie met het inenten van zijn bevolking, na Israël.

De Emiraten bieden burgers gratis het Chinese vaccin Sinopharm aan, dat in veel westerse landen niet in aanmerking komt vanwege de beperkte informatie erover. In de Emiraten beweren autoriteiten dat het vaccin 86 procent effectief is.

Er zijn echter veel aanwijzingen dat inenting in de huidige situatie niet voldoende is om de besmetting te beperken.

Zo ziet de besmettingscurve van Dubai er nu uit:

Grafiek van de explosieve toename van coronagevallen in januari in Dubai.

Van 28 december tot 24 januari is het dagelijkse aantal besmettingen in de Verenigde Arabische Emiraten ruim verdrievoudigd: van 1173 naar 3527.

© Johns Hopkins University/ourworldindata.org

Dubai heeft sinds het openstellen van de grenzen wel aanvullende maatregelen genomen om besmetting tegen te gaan, waaronder:

  • Verplicht dragen van een mondkapje in de openbare ruimte
  • Temperatuurcontrole bij de ingang van bijvoorbeeld hotels
  • Ontsmetting van het hele lichaam in terminals

Restaurants, bars, hotels en winkelcentra gebruiken bijvoorbeeld alcohol en plexiglasplaten om de verspreiding van corona tegen te gaan. Maar alles blijft open.

Tot op heden heeft het coronavirus in de Verenigde Arabische Emiraten circa 280.000 besmettingen en circa 800 doden veroorzaakt.