Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tandvleesontsteking kan tot alzheimer leiden

Nu zijn wetenschappers er mogelijk eindelijk achter hoe alzheimer ontstaat: de hersenen worden aangevallen door bacteriën uit het tandvlees.

Shutterstock

Wereldwijd kampen 47 miljoen mensen met dementie, een ziekte die de hersenen langzaam wegvreet en waartegen we nog steeds machteloos staan.

Wetenschappers weten niet waarom sommige mensen dementie krijgen en kunnen daardoor geen doelgerichte behandeling ontwikkelen. Maar nu blijkt uit onderzoek dat de hersenziekte mogelijk begint met een simpele tandvleesontsteking.

Demente mensen hebben tandbacteriën in hun brein

Wetenschappers uit onder meer de VS, Nieuw-Zeeland en Australië richtten zich op alzheimer, een vorm van dementie waar 70 procent van de gevallen onder vallen.

© National Institutes of Health / Wikimedia Commons

Alzheimer tast brein op twee manieren aan

  • Plaquevorming in de hersenen: Eiwitten, bèta-amyloïd geheten, hopen zich op en vormen klontjes in de hersenen. De klontjes worden amyloïde plaques genoemd en tasten het hersenweefsel aan.

  • Kluwens: Het eiwit tau, dat een draadachtige structuur heeft, wikkelt zich in andere tau-eiwitten en vormt ‘kluwens’ in de hersencellen. Daardoor kunnen bijvoorbeeld zenuwcellen niet meer met elkaar communiceren.

Wetenschappers vermoeden al langer dat er een verband bestaat tussen tandvleesontsteking en alzheimer.

Daarom zochten de onderzoekers in het hersenweefsel van 54 alzheimerpatiënten naar sporen van de tandvleesbacterie Porphyromonas Gingivalis, die welig tiert in de mond van mensen met tandvleesontsteking en parodontitis .

In 96% van de monsters troffen ze gifstoffen van de bacterie aan. De patiënten die de meeste schade aan hun geheugen hadden, waren tevens degenen met de grootste concentratie gifstoffen van de bacterie.

Nieuwe methode redt hersencellen

De wetenschappers besmetten muizen met P. Gingivalis, en deze ontwikkelden plaquevorming en kluwens in de hersenen, net als bij alzheimer.

Vervolgens spoten de onderzoekers moleculen in de muizenhersenen die de gifstoffen van de bacterie tegenwerken. Daardoor nam de hoeveelheid bacteriën af, en hersencellen die aangetast waren, kwamen weer tot leven.

Daarom denken de wetenschappers dat ze mogelijk hebben ontdekt hoe ze in de toekomst medicijnen kunnen ontwikkelen die kunnen bijdragen aan de genezing van alzheimer.

Lees ook:

Geneeskunde

Zeldzame ziekte: Patiënt maakte sterke alcohol aan in zijn darmen

2 minuten
Ziektes

Wetenschapper: Coronavirus redt meer mensen dan het doodt

3 minuten
Deeltjes

Higgsdeeltjes weten waarom er materie is

7 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg