Supermalaria rukt op

Een gemuteerde malariaparasiet neemt Zuidoost-Azië over. Wetenschappers slaan alarm, want als de variant naar Afrika overwaait, kunnen de gevolgen rampzalig zijn.

© Shutterstock

Een nieuwe vorm van malaria verspreidt zich in Zuidoost-Azië. Geen medicijn helpt tegen de nieuwe superparasiet, die een gemuteerde variant van de ernstigste malariaparasiet voor mensen is.

De nieuwe variant van de parasiet _Plasmodium falciparum_werd eerst ontdekt in Cambodja, maar heeft zich nu verspreid naar Thailand, Laos en Vietnam.

Dat concluderen wetenschappers in een brief in het tijdschrift The Lancet, waar ze de ontwikkeling onheilspellend noemen en vaststellen dat het nieuwe malariatype een internationaal probleem is.

Ze vrezen onder meer dat de door muggen overgebrachte ziekte ongeneeslijk zal zijn en naar Afrika zal overwaaien.

Rode bloedlichaampjes ontploffen

Malaria is te wijten aan een parasiet die door muggen in mensenbloed wordt ingebracht. De parasiet heeft een zeer ontwikkelde levenscyclus. Zo vermeerdert hij zich in de lever en laat hij in een later stadium rode bloedlichaampjes ontploffen.

Gaandeweg verandert de parasiet van uiterlijk, waardoor het een enorme uitdaging voor de wetenschap is om hem te pakken te krijgen en te doden.

Artsen behandelen malaria momenteel doorgaans met zogeheten artemisininen, soms in combinatie met de stof piperaquine.

De nieuwe mutant is bestand tegen beide middelen.

212 miljoen mensen krijgen malaria

Rond de 212 miljoen mensen worden jaarlijks besmet met malaria. 92 procent van de gevallen vindt plaats in Afrika, waar de verspreiding van een resistente malariaparasiet rampzalig zou zijn.

Daarom wordt het voor de wetenschappers een race tegen de klok.