Pestuitbraak in Madagaskar loopt uit de hand

De afgelopen maanden heeft de longpest zich razendsnel over Madagaskar verspreid. De besmetting gaat door de lucht, en de landen in de omgeving zijn in de hoogste staat van paraatheid.

Pest

De zorgautoriteiten hebben reddingswerkers naar de door de pest getroffen gebieden gestuurd om te ontsmetten.

© RIJASOLO/SCANPIX

Meer dan 120 mensen zijn overleden en zeker 1800 zijn er besmet. Daarmee is de ergste pestuitbraak in de recente geschiedenis een feit, en nu slaat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO alarm.

De hevige longpestepidemie in Madagaskar is nog niet onder controle en heeft de hoofdstad van het land, Antananarivo, bereikt. Het risico is groot dat de besmetting hiervandaan overslaat naar andere landen.

Negen landen in de nabijheid, waaronder Kenia, Tanzania en Zuid-Afrika, zijn in de hoogste staat van paraatheid en houden mensen die in Madagaskar zijn geweest scherp in de gaten.

Longpest gaat door de lucht

De longpest wordt veroorzaakt door dezelfde bacterie als de builenpest: Yersinia pestis. In de 14e eeuw werd een derde van de Europese bevolking erdoor uitgeroeid.

Longpest is echter de gevaarlijkste van de twee vormen van pest, want via de longen komen de bacteriën in de lucht terecht. Zo kan de besmetting overgebracht worden via hoesten, niezen of spugen.

De symptomen zijn hoge koorts, hoofdpijn en vermoeidheid, gevolgd door bloed ophoesten, diarree en ademhalingsmoeilijkheden.

Septische shock is dodelijk

Wanneer de pestbacteriën het lichaam binnendringen, camoufleren ze zich, waardoor het immuunsysteem ze niet herkent. Ze vermenigvuldigen zich snel, en als het immuunsysteem in de gaten krijgt dat er iets niet in de haak is, is het al te laat.

De immuunreactie is ongericht en veroorzaakt een zogeheten septische shock, waarbij de bloeddruk drastisch daalt en de hartslag snel stijgt. Na verloop van tijd kan het hart het niet meer aan en treedt er een hartstilstand op.

Onbehandeld heeft de longpest een sterfte van 100 procent, maar met een antibioticakuur kan de ziekte bestreden worden – als die binnen 24 uur nadat de eerste symptomen zich voordoen wordt toegediend.