Patiënten ontwaken na 40 jaar sluimeren

In de jaren 1920 stak een vreselijke vorm van hersenontsteking de kop op. Artsen konden niets uitrichten, en duizenden mensen werden gevangene in hun eigen lichaam. Maar na 40 jaar kwam er beweging in.

Een dodelijke hersenontsteking bracht in de jaren 1920 duizenden mensen in een sluimertoestand die op de dood leek.

© YouTube

Een medisch wonder. Zo beschrijven artsen van het Beth Abrahams Hospital in New York waar ze in de zomer van 1969 getuige van waren.

Het ziekenhuis had een aparte afdeling voor sluimerende, roerloze mannen en vrouwen. In de jaren 1920 hadden ze een gemene hersenontsteking opgelopen waardoor ze in een toestand tussen leven en dood waren gekomen.

Patiënten stonden te dansen

Na tientallen jaren als gevangene in hun eigen lichaam ontwaakten de patiënten dankzij een nieuw geneesmiddel – alsof ze waren opgestaan uit de dood. Ze liepen te zingen, dansen en lachen op hun afdeling, waar altijd een doodse stilte had gehangen.

>> Gefascineerd door de wetenschap? Bestel drie nummers van ons blad voor € 12,50

VIDEO: Hier zie je patiënten na 40 jaar als levende standbeelden ontwaken. Het commentaar is van de beroemde neuroloog van het Beth Abrahams, Oliver Sacks:

Video

Wondermedicijn gaf waandenkbeelden

Het middel dat de patiënten tot leven wekte heette levodopa, een medicijn dat de signaalstof dopamine beïnvloedt en waar ook nu nog parkinson mee behandeld wordt.

Helaas kregen de patiënten in het Beth Abrahams Hospital al snel hevige bijwerkingen in de vorm van waandenkbeelden, spierkrampen en oncontroleerbare impulsen.

Na zo’n drie weken was het geneesmiddel geheel uitgewerkt en gleden de patiënten weer af in hun sluimertoestand.