Shutterstock
neustest, vrouw

Parkinson ontdekt met neustest

Een vroege diagnose stellen is belangrijk voor het vertragen van Parkinson, en nu zijn onderzoekers erachter dat dit mogelijk kan met een wattenstaafje.

Het wattenstaafje is een doeltreffend wapen gebleken in de strijd tegen covid-19, en binnenkort gaan we het gebruiken tegen de slopende ziekte van Parkinson.

Een onderzoeksteam van de Medizinische Universität Innsbruck in Oostenrijk heeft ontdekt dat parkinson in een zeer vroeg stadium mogelijk op te sporen is met een neustest, waardoor de ziekte vertraagd kan worden voordat die te ver gevorderd is.

Trillen, parkinson, handen

Parkinsonpatiënten kunnen hevig gaan trillen, maar door de ziekte tijdig op te sporen kan deze worden vertraagd.

© Shutterstock

Parkinsonpatiënten worden geplaagd door trillen, stijfheid en trage bewegingen, veroorzaakt door een tekort aan de neurotransmitter dopamine.

De stof wordt geproduceerd door de zogeheten zwarte stof in het centrum van de hersenen.

Maar bij parkinsonpatiënten hoopt het eiwit alfa-synucleïne zich op in de zwarte stof, waar het de dopamineproductie vertraagt. Niemand weet precies waarom dit gebeurt.

De diagnose wordt gewoonlijk pas gesteld wanneer de ziekte ernstig invaliderend is, en meestal alleen op basis van de symptomen.

Alfa-synucleïne kan parkinson in een vroeg stadium verraden, maar daarvoor is momenteel een ruggenmergpunctie nodig, wat een vrij ingrijpende procedure is.

10 miljoen mensen wereldwijd lijden aan parkinson. Mannen hebben er 50 procent meer kans op dan vrouwen.

De onderzoekers van de Medizinische Universität Innsbruck waren op zoek naar een mildere diagnostische methode. Parkinsonpatiënten hebben vaak een verminderd reukvermogen in de vroege stadia van de ziekte, wat de onderzoekers ertoe bracht na te gaan of het eiwit in de neus kan worden gedetecteerd.

Daarop onderzochten ze proefpersonen die mogelijk parkinson in een vroeg stadium hebben, en bij circa 44 procent van hen vonden ze het defecte eiwit met een neustest.

Dit betekent dat de test kan worden gebruikt als een eerste screening vóór verder onderzoek.