Shutterstock
Zanger Justin Bieber op rode loper

Op hol geslagen waterpokkenvirus veroorzaakt verlamming

Het zeldzame syndroom van Ramsay Hunt wordt veroorzaakt door hetzelfde virus als waterpokken, maar leidt tot aangezichtsverlamming. Onlangs werd superster Justin Bieber getroffen.

Superster Justin Bieber heeft een aantal concerten afgezegd omdat hij aan één kant van zijn gezicht verlamd is geraakt door het syndroom van Ramsay Hunt.

Deze neurologische aandoening wordt veroorzaakt door het virus dat ook verantwoordelijk is voor waterpokken en gordelroos.

Bij dit syndroom wordt de aangezichtszenuw door het virus aangevallen, waardoor een verlamming optreedt die meestal weer geneest.

Virus veroorzaakte bekende ziekten

Het gaat om het varicellazostervirus (VZV), een van de negen herpesvirussen die mensen kunnen krijgen.

VZV treft vaak kinderen en veroorzaakt dan waterpokken, een van de meest voorkomende kinderziekten.

Als je het virus eenmaal hebt, blijft het altijd in je lichaam. Het blijft sluimeren in het zenuwstelsel, en kan zich op latere leeftijd weer openbaren als gordelroos.

Een Zweedse studie wees uit dat de kans op gordelroos met de jaren toeneemt. De ziekte veroorzaakt rode blaasjes op de huid die jeuken en pijn doen, vaak in combinatie met hoofdpijn.

Gordelroos treft alleen mensen die eerder waterpokken hebben gehad. Het is nog onbekend wat ervoor zorgt dat het sluimerende virus weer actief wordt.

Gelukkig komt het zeer zelden voor dat iemand meer dan twee keer gordelroos krijgt.

Rode blaasjes op geïrriteerde huid

Gordelroos duurt meestal twee tot vier weken, maar soms blijft de pijn voortduren nadat de blaasjes zijn verdwenen.

© Shutterstock

Aanval op zenuw verlamt gezicht

Soms wordt het virus geheractiveerd, maar niet als gordelroos. In plaats daarvan infecteert het de aangezichtszenuw, wat leidt tot het syndroom van Ramsay Hunt.

Mensen hebben twee aangezichtszenuwen, die de gelaatsspieren aansturen op initiatief van de hersenen. De zenuw begint in de hersenstam en loopt langs de onderkant van het oor.

VZV valt de aangezichtszenuw aan, meestal slechts aan één kant. Daardoor raken mensen met het syndroom maar aan één kant van hun gezicht verlamd – net als Justin Bieber.

© Shutterstock / Kateryna Kon

Tekenen van aangezichtsverlamming

Je kunt niet of niet goed meer fronsen of je wenkbrauwen optrekken.

Je ooglid hangt en je kunt niet meer knipperen.

Je glimlach is slap en asymmetrisch of je wang hangt.

Je mondhoek hangt.

Net als bij gordelroos is het onduidelijk wat precies de oorzaak is dat het virus uit zijn winterslaap ontwaakt en aanvalt. Slechts zo’n 5 op de 100.000 mensen krijgen het zeldzame syndroom.

Gelukkig houden 7 op de 10 patiënten er niets aan over als ze binnen drie dagen na de eerste klachten behandeld worden.

Grammy-winnaar Bieber deelde zelf een story op Instagram, waarin hij zegt dat de symptomen met de dag afnemen.