Vitamine C houdt het virus op afstand
Er zijn video's en artikelen in omloop van influencers, waarin wordt beweerd dat je door vitamine C in te nemen een beter afweersysteem krijgt en daardoor voorkomt dat je besmet raakt met het coronavirus.
Al deze video’s en artikelen hebben met elkaar gemeen dat ze niet wetenshappelijk onderbouwd zijn. In elk geval nog niet.
Het klopt dat ascorbinezuur – beter bekend als vitamine C – een cruciale rol speelt voor ons afweersysteem: het houdt ons skelet en onze spieren, slijmvliezen en huid ster. Het klopt ook dat vitamine C de symptomen van verkoudheid kan verlichten, zo blijkt uit onderzoek.
Maar niets duidt erop dat vitamine C kan voorkomen dat je met het coronavirus wordt besmet.
Er is op dit moment een experiment gaande in het Zhongnan-ziekenhuis in de Chinese stad Wuhan, waar wordt getest of vitamine C effect kan hebben als het in een hoge dosis intraveneus wordt toegediend.
Rokers kunnen er beter tegen
Het klinkt bijna te gek voor woorden.
Toch zijn er onderzoeken, die erop duiden dat het merendeel van de besmette mensen in de ziekenhuizen de zogeheten never-smokers zijn, dus de mensen die nog nooit hebben gerookt.
Maar aan deze onderzoeken zitten veel haken en ogen. Een daarvan is dat stevige rokers (mensen die sinds hun tienertijd meer dan 20 sigaretten per dag roken) zelden oud worden en daardoor niet onder de oudere coronapatiënten te vinden zijn, die in het ziekenhuis belanden.
Waar de stefte voor de 80-jarige never-smokers op 28,2 procent ligt, ligt die voor de 80-jarige stevige rokers op maar liefst 62,7 procent, toont een onderzoek onder 40.000 deelnemers aan.
Een ander onderzoek toont ook aan dat er in China meer mannen dan vrouwen aan het virus zijn bezweken. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat meer Chinese mannen dan vrouwen roken, concluderen de wetenschappers.
Mondkapjes: een veilige keuze
Een mondkapje dat de mond en neus bedekt, is een angstaanjagend symbool voor de wereldwijde corona-epidemie geworden.
Maar er is niet veel dat erop duidt dat zo’n mondkapje ook maar enig effect heeft, schrijft de New York Times.
Het kan zelfs een averechts effect hebben, omdat mensen met een soort ‘bacterieverband’ op hun gezicht rondlopen, waar ze met hun vingers aanzitten. Bijvoorbeeld als ze aan hun neus krabben of een telefoongesprek voeren.
Ben je besmet met het coronavirus, of ben je verkouden en nies je vaak, dan kan het een goed idee zijn om de besmetting te beperken door een mondkapje te dragen, raadt de WHO aan.
Voor artsen en verpleegkundig personeel is het aan te raden om een mondkapje te dragen. Artsen hebben ook betere mondkapjes tot hun beschikking dan de mondkapjes die je in de bouwmarkt kunt kopen of zelf thuis in elkaar hebt geknutseld (ja, dat doen sommige mensen echt).
Nee. Alcohol kan het coronavirus niet doden, hoeveel je ook drinkt en hoe sterk de drank ook is.
Dat alcohol het virus doodt is een gerucht dat in Iran de ronde doet. En alcoholvergiftiging heeft daarom tot nu toe aan 44 mensen het leven gekost. Naar verluidt doodt alcohol – net als desinfecterende handgel – het coronavirus.
Desinfecterende handgel met een alcoholpercentage van tussen de 60 en 80 procent, kan het coronavirus doden doordat de alcohol het beschermende vetmembraan van het virus oplost. Maar gewone alcohol, die vaak rond de 40 procent ligt, of de zelfgemaakte moonshine-alcohol die in Iran op de zwarte markt wordt verkocht, kan het virus niet doden of besmetting voorkomen.
Er is nog geen onderzoek gedaan naar het effect van alcohol op het coronavirus. Maar een wat ouder onderzoek duidt erop dat mensen die vaak en veel drinken, vaker verkouden zijn dan mensen die weinig of niet drinken.
Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat een grote hoeveelheid alcohol het niveau van antigeen-specifieke lymfocyten, ook wel bekend als T-cellen, doet afnemen, toont een onderzoek uit 2015 aan.
T-cellen die in het bloed en het lymfeweefsel aanwezig zijn, zijn verantwoordelijk voor de vorming van antilichamen. Ze vallen lichaamscellen aan die bijvoorbeeld door een virale infectie zijn beschadigd of gemuteerd en doden die. Dus een grote hoeveelheid alcohol kan het tegenovergestelde effect hebben.
Bestaat er geen geneesmiddel dat het coronavirus kan bestrijden?
Dat bestaat misschien wel. Maar volgens de WHO kunnen neusspray, antibiotica en andere geneesmiddelen het coronavirus niet genezen.
Er wordt op dit moment wel een aantal geneesmiddelen onderzocht die mogelijk een verlichtend effect hebben op het virus.
Wat betreft geneesmiddelen voor de mensen die al besmet zijn, is Gilead Science het verst gevorderd met hun remdesivir.
Dit preparaat werd oorspronkelijk ontwikkeld voor mensen met ebola, maar het kan misschien ook effect hebben op patiënten met het coronavirus. Het is tot nu toe met goed gevolg op één Amerikaan getest.
Later deze maand wil Gilead 1000 patiënten oproepen, om vast te stellen of meerdere injecties met het vaccin het virus kunnen bestrijden, schrijft het wetenschapsmedium Stat.
Daarnaast staan diverse farmaceutische bedrijven te popelen om als eerste een vaccin tegen corona te ontwikkelen.