Science Photo Library

Nu kunnen we muggen van malaria genezen

Wetenschappers hebben een micro-organisme ontdekt dat de malariaparasiet bestrijdt bij muggen. Door het te verspreiden, kunnen we misschien zelfs geheel van de gevreesde ziekte verlost worden.

Elk jaar lopen ruim 200 miljoen mensen malaria op, en volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO sterven 400.000 van hen aan de ziekte. Daarmee is malaria een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid, en tot nu toe wordt vooral de mug bestreden die de ziekte verspreidt.

Nu stelt een Brits-Keniaans onderzoeksteam voor om de muggen te genezen van malaria, zodat ze niet meer besmettelijk zijn.

Nieuw wapen doorbreekt levenscyclus van parasiet

Malaria wordt veroorzaakt door de parasiet Plasmodium, die de mug en de mens nodig heeft om zijn levenscyclus te kunnen voltooien. In twee levensstadia gebruikt hij de mens als gastheer, en tijdens het derde stadium leeft hij in de mug.

Als we muggen kunnen uitrusten met een wapen dat de parasiet bestrijdt, kunnen we de levenscyclus verstoren en onszelf tegen malaria beschermen. De onderzoekers hebben dit wapen gevonden.

Een schimmelachtig micro-organisme kan muggen vrijwaren van de malariaparasiet. Een beet zal mensen dan niet meer besmetten met de ziekte.

© University of Glasgow

Aan de oevers van het Victoriameer in Kenia vingen ze muggen die een tot nu toe onbekend micro-organisme bij zich droegen dat lijkt te beschermen tegen de parasiet.

Het organisme behoort tot de zogeheten microsporidia, die verwant zijn aan schimmels. In sommige gebieden kwam het organisme bij 9 procent van de muggen voor.

100 procent bescherming

Niet één van de muggen met het organisme was drager van de malariaparasiet. Dat wijst er volgens de onderzoekers op dat het organisme 100 procent bescherming biedt.

Proeven in het laboratorium, waarbij muggen met het organisme en de malariaparasiet besmet werden, leverden hetzelfde resultaat op.

5000 kinderen onder de vijf sterven er elke week aan malaria. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Het onderzoek liet ook ziet dat vrouwtjesmuggen het organisme doorgeven aan de volgende generatie.

Dat betekent dat het verspreid kan worden onder de muggenpopulatie, waardoor de insecten gevrijwaard worden van malaria en geen gevaar meer vormen voor de mens.