Shutterstock

Nieuwe tarwesoort voor coeliakiepatiënt

Steeds meer mensen zijn overgevoelig voor het eiwit gluten. Maar gelukkig zijn wetenschappers een nieuwe tarwesoort aan het ontwikkelen voor mensen die niet tegen gluten kunnen.

Steeds meer mensen zijn overgevoelig voor gluten, een eiwit in onder andere tarwe.

Bij deze ziekte, ook wel coeliakie genoemd, neemt de dunne darm minder goed voedsel op, en omdat gluten in heel veel voedingsmiddelen zit, kan het lastig zijn om een voldoende gevarieerd dieet samen te stellen.

Eén procent van de bevolking is glutenintolerant en kan last krijgen van jeukende huiduitslag.

© Alamy/ImageSelect & ADAM HART-DAVIS/Science Photo Library

Gluten wordt uit tarwe geknipt

Maar nu is er hulp van de wetenschap, die werkt aan een tarwevariëteit die maar weinig gluten produceert.

Door de genschaar CRISPR-Cas9 te gebruiken hebben onderzoekers van de universiteit van Córdoba in Spanje 35 van de 45 eiwitproducerende genen uit het DNA van de tarwe geknipt.

Experimenten met de nieuwe tarwe laten zien dat die 85 procent minder allergieverwekkend is.

© Shutterstock

3 feiten over gluten

Circa 1 procent van de bevolking kan niet tegen gluten, dat in veel voedingswaren voorkomt.

© Shutterstock

Gluten maakt deeg elastisch

Gluten is een eiwit dat voorkomt in graansoorten als tarwe, gerst en rogge. Het zorgt ervoor dat deeg elastisch wordt als je het kneedt.

© Shutterstock

Trilhaartjes in de darm

Glutenintolerantie (coeliakie) is een auto-immuunziekte waarbij de trilhaartjes van de darmen aangetast worden door gluten. Hierdoor kan het lichaam minder voedsel opnemen. De symptomen lopen uiteen van vermoeidheid en een rommelende maag tot diarree.

© Shutterstock

Er zijn glutenvrije graansoorten

Gluten komt in veel voedingswaren voor, maar gelukkig kunnen mensen met glutenintolerantie speciale producten eten, maar ook glutenvrij basisvoedsel als rijst, boekweit, aardappelen en maïs.