Shutterstock

Nieuwe spray beschermt oppervlakken drie maanden tegen coronavirus

Knoppen, handvatten en openbare toiletten worden veiliger dankzij een nieuwe spray die het coronavirus tot wel 90 dagen uitschakelt met kleine, desinfecterende nanobommen.

In principe zijn er drie manieren waarop we ons kunnen beschermen tegen corona: we gaan allemaal in quarantaine, we besmetten elkaar en creëren groepsimmuniteit of we ontwikkelen een vaccin. De eerste optie kan niet te lang duren, en de twee laatste – die duren nog wel even.

Gelukkig zit de wetenschap niet stil. De dreiging is nog niet voorbij, maar misschien kan de crisis er wel enigszins door worden bekort.

De laatste ontwikkeling is een spray, Multilevel Antimicrobial Polymer of MAP-1, die vol met nanodeeltjes zit en ontwikkeld is door wetenschappers aan de Hong Kong University of Science and Technology, HKUST.

Deze spray kan op oppervlakken in de openbare ruimte worden gespoten, schakelt de virusdeeltjes uit en voorkomt 90 dagen lang dat nieuwe deeltjes zich vastzetten op handvatten, liftknoppen, trapleuningen en toiletten.

VIDEO: Nanospray wordt al gebruikt om scholen en verzorgingshuizen in Hongkong te beschermen.

Nanocapsules breken virusdeeltjes af

MAP-1 werkt op oppervlakken van metaal, beton, hout, glas en kunststof, leer en textiel. De spray vormt een laag of coating die bestaat uit miljoenen nanocapsules met desinfectiemiddel. Deze capsules zijn gemaakt van warmtegevoelige moleculen – polymeren – die, zelfs nadat de laag is opgedroogd, bij contact hun inhoud afgeven.

De inhoud is niet schadelijk voor de huid, maar breekt het zogenoemde virusomhulsel af, waardoor de virusdeeltjes worden uitgeschakeld en niet meer besmettelijk zijn. Tegelijkertijd voorkomt de MAP-1-coating dat virusdeeltjes op het oppervlak gaan zitten.

De nieuwe spraycoating bevat miljoenen microscopische nanodeeltjes die desinfecteren en de virusdeeltjes drie maanden lang uitschakelen.

© Hong Kong University of Science and Technology

Net als handalcohol vernietigt de spray 99,9% van alle microben – waaronder de meest hardnekkige virussen, bacteriën en sporen. Tijdens een experiment in twee ziekenhuizen bleek dat het aantal antibioticaresistente bacteriën dankzij de spray drie weken lang met 98,7% afnam.

Spray beschermt openbare ruimte

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie verspreidt het coronavirus zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes van patiënten die al symptomen vertonen. Om besmet te raken, is meestal nauw contact nodig, maar uit onderzoek blijkt dat indirect contact ook besmettelijk kan zijn.

En dat betekent dat uitvindingen zoals MAP-1 kunnen helpen om de openbare ruimte veiliger te maken, door contactoppervlakken die veel worden aangeraakt langdurig te desinfecteren.

Daarnaast komt er steeds meer bewijs dat het ook mogelijk is om het virus via ultrakleine deeltjes, zogenoemde aerosolen, in de lucht over te dragen.

Andere wetenschappers hebben weer andere manieren bedacht om de publieke ruimte virusvrij te houden. Zo komen er binnenkort kleine ledlampen met desinfecterend UV-licht die bijvoorbeeld geactiveerd worden als deelauto‘s stilstaan.

De MAP-1-spray is al tien jaar in ontwikkeling en het afgelopen jaar is hij voor het eerst klinisch getest. Het product is inmiddels goedgekeurd en zal vanaf volgende maand in Hongkong in de winkels liggen.

De prijs in Hongkong zal naar verwachting tussen de 10 en de 20 euro liggen voor 50 of 200 ml spray.

Toiletten moeten extra goed worden gedesinfecteerd

Kleine, drukbezochte ruimtes zoals kleedhokjes en openbare toiletten kunnen een besmettingshaard zijn voor het coronavirus, zo blijkt uit onderzoek. Naast alle handvatten en knoppen die iedereen de hele dag aanraakt, blijkt ook dat virusdeeltjes uit onze ontlasting in de lucht blijven hangen.

© Shutterstock

Doorspoelen slingert virus de lucht in

Bij sommige patiënten is het coronavirus ook in de ontlasting aangetroffen. Als je vervolgens het toilet doorspoelt, kunnen kleine druppeltjes met het virus omhoog worden geslingerd en de ziekte via de lucht verspreiden.

© Shutterstock

Deksel voorkomt verspreiding

Onderzoek heeft aangetoond dat het aantal bacteriën uit de ontlasting van besmette patiënten 90 minuten na het doorspoelen 12 keer lager is als je het deksel van de wc dicht doet.

© Shutterstock

Minder risico door ventilatie

Er zijn sporen van het coronavirus aangetroffen in de lucht van bijvoorbeeld toiletten, terwijl dat niet het geval was in grotere, beter geventileerde ruimtes. Ventilatie lijkt daarom een belangrijke factor te zijn.

© Shutterstock

Oppervlakken moeten regelmatig worden schoongemaakt

De doorspoelknop van toiletten kan zorgen voor zogenoemde fecaal-orale besmetting. En dus moeten toiletten vaak en grondig worden schoongemaakt.