Nieuwe ontdekking baant de weg voor behandeling van eczeem

Eindelijk zijn onderzoekers erachter wat er misgaat in de huid als die eczeem ontwikkelt. Dat betekent dat ze een behandeling kunnen ontwikkelen die eczeem voorkomt in plaats van de symptomen te bestrijden.

© Shutterstock

Wereldwijd heeft 30 procent van de kinderen en 3 procent van de volwassenen er last van.

Eczeem is een aandoening die over de hele wereld voorkomt en waar nog geen behandeling tegen bestaat. Maar daar komt nu mogelijk verandering in.

Onderzoekers van de Newcastle University in Engeland hebben namelijk in samenwerking met het farmaceutische bedrijf GSK Stiefel ontdekt hoe het komt dat een huid eczeem ontwikkelt.

Mutatie leidt tot eczeem

Al tientallen jaren is bekend dat eczeem verband houdt met een tekort aan het eiwit filaggrine in de huid.

Filaggrine is betrokken bij de vorming van huidcellen en speelt een belangrijke rol bij de barrièrefunctie van de huid, die huidinfecties voorkomt.

Als je een genetische mutatie hebt waardoor je lichaam onvoldoende filaggrine aanmaakt, kun je diverse huidproblemen ontwikkelen, waaronder eczeem.

De Engelse onderzoekers hebben voor het eerst in kaart gebracht hoe eczeem precies ontstaat als de huid te weinig filaggrine bevat. Ze ontdekten dat het tekort leidt tot veranderingen in een aantal belangrijke eiwitten en celprocessen, waardoor de huid gaat jeuken en schilferen en rood wordt.

17 eiwitten veranderen

De onderzoekers deden tests op een levende kunsthuid, die ze een filaggrinetekort gaven. Dat had een groot effect op de cellen in de kunsthuid: 17 eiwitten veranderden en de huid kreeg eczeem.

Daarmee is de oorzaak gevonden van de kloven en roodheid waar sommige mensen last van hebben. En dat is een grote doorbraak. Nu de onderzoekers weten welke eiwitten veranderen, kunnen ze mogelijk een medicijn ontwikkelen dat de aandoening stopt voordat deze zich openbaart.