Shutterstock
Johnson & Johnsons vaccine har søgt om godkendelse i EU

Nieuw vaccin kan nieuwe uitbraken remmen en Zuid-Afrikaanse mutatie stoppen

Het is goedkoop, simpel in gebruik en voldoende effectief. Een nieuw coronavaccin heeft een paar veelbelovende eigenschappen in de strijd tegen de pandemie.

Het langverwachte vaccin van Janssen, van Nederlandse bodem, is goedgekeurd in de EU. Omdat één prik volstaat, kan dit vaccin de doorslag geven bij het bestrijden van nieuwe uitbraken van COVID-19.

Het is het vierde goedgekeurde vaccin, na die van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca.

Het vaccin van Janssen Pharmaceuticals, onderdeel van Johnson & Johnson, biedt niet alleen een welkome kans om het vaccinatietempo op te schroeven.

Het onderscheidt zich ook fundamenteel van de andere vaccins op de markt wat betreft type, dosering en werking tegen mutaties. Daarmee kan het een gamechanger worden.

Hoe effectief is het Janssen-vaccin?

Uit onderzoeken is gebleken dat het vaccin van Janssen:

  • COVID-19 voorkomt bij 66 procent van de gevaccineerden.
  • Bijna 85 procent van de ernstige gevallen voorkomt.
  • Net zo goed lijkt te werken tegen de Zuid-Afrikaanse variant als tegen de andere varianten
  • Net zo goed lijkt te werken bij proefpersonen boven de 60 jaar als bij jongere.

Hoewel het vaccin lijkt te worden verslagen door o.a. dat van Pfizer met 95 procent effectiviteit, zeggen onderzoekers dat je die cijfers niet kunt vergelijken.

Anthony Fauci beveelt het Janssen-vaccin van harte aan

Het Janssen-vaccin is anders dan de andere getest op een moment dat er besmettelijker virusmutaties in omloop waren. Het vaccin biedt 64 procent bescherming tegen de Zuid-Afrikaanse variant, wat beter is dan o.a. het AstraZeneca-vaccin.

Bovendien wijzen wetenschappers erop dat het vaccin zijn belangrijkste taak vervult: zware gevallen van COVID-19 voorkomen.

Van de 22.000 mensen die het vaccin kregen tijdens de fase 3-tests, is niemand gestorven aan COVID-19. Daarnaast lijkt het vaccin slechts milde bijwerkingen te kennen.

Hoe werkt het vaccin van Janssen?

Het vaccin is gebaseerd op een onschadelijk gemaakt adenovirus. Het erfelijk materiaal van dat virus is voorzien van een stukje DNA-code van SARS-CoV-2.

Als het adenovirus met een vaccin wordt geïnjecteerd, dringt het de cellen binnen en vormt het de spike-eiwitten van het coronavirus.

De volgende keer dat het immuunsysteem op die eiwitten stuit, herkent het de infectie en gaat het in de tegenaanval.

Het spike-eiwit van het coronavirus bindt zich aan ACE2-receptoren.

Wanneer het coronavirus in de buurt van een lichaamscel komt, werkt het spike-eiwit als een soort sleutel die zich bindt aan moleculen die op het celoppervlak zitten, zogenoemde receptoren. Wetenschappers hebben onlangs ontdekt dat het coronavirus zich bindt aan een speciale receptor op onze cellen, de ACE2, die bijvoorbeeld in de longen voorkomt.

© NEXU Science Communication

Het sterke punt van het vaccin is dat één injectie volstaat. Dat kan een uitkomst zijn voor kwetsbare groepen als daklozen, die dan op één moment kunnen worden gevaccineerd in plaats van met weken tussenruimte.

Dit biedt ook hoop dat het Janssen-vaccin snel ingezet kan worden om grote uitbraken te bestrijden.

Het vaccin kan zelfs drie maanden in de koelkast bewaard worden, wat het ook geschikt maakt voor ontwikkelingslanden waar weinig vriezers zijn.

Het vaccin is in de VS met een noodprocedure goedgekeurd.