Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tekenbeet

Nieuw middel is potentieel wapen tegen lyme

GOED NIEUWS IN CRISISTIJD: Na zes jaar onderzoek hebben wetenschappers een middel gevonden dat zelfs resistente Borrelia, de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, kan doden. Dat is met name goed nieuws voor mensen die ondanks een behandeling met traditionele antibiotica langdurig klachten houden.

Shutterstock

Elk jaar raken duizenden mensen besmet met de door teken overgedragen bacterie Borrelia burgdorferi, die de ziekte van Lyme veroorzaakt. En hoewel velen van hen er met behulp van traditionele antibiotica weer bovenop komen, slaat de behandeling bij naar schatting zo’n 20 procent niet aan.

Zij houden klachten als spierpijn en extreme vermoeidheid, die jaren of zelfs hun leven lang aanhouden.

Maar nu hebben wetenschappers van de Stanford University na zes jaar onderzoek een middel gevonden dat mensen die aan deze gevreesde ziekte lijden, hoop biedt.

Azlocilline doodt zelfs resistente Borrelia-bacteriën

Bij proeven op muizen bleek de antibioticasoort azlocilline namelijk bijzonder effectief te zijn tegen de Borrelia-bacterie. De azlocilline wist de bacterie te doden, ongeacht of het middel 7, 14 of 21 dagen na besmetting werd toegediend.

Bovendien werden bij een laboratoriumtest ook varianten van de bacterie gedood die resistent zijn tegen antibiotica. Dat kan een belangrijke stap zijn voor mensen die kampen met blijvende symptomen. Meerdere onderzoekers denken namelijk dat de resistente vormen van de bacterie er verantwoordelijk voor zijn dat de klachten van de ziekte permanent worden.

Onbehandeld kan de ziekte van Lyme in het ergste geval leiden tot verlammingsverschijnselen en ontstekingen in onder andere de hartspier, de hersenen en de zenuwen.

Azlocilline is al goedgekeurd door de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA. De onderzoekers zijn nu bezig azlocilline in pilvorm te maken, zodat het middel zo snel mogelijk klinisch kan worden getest op mensen.

Lees ook:

Ziektes

Doorbraak: Omgekeerd vaccin verslaat het denguevirus

2 minuten
Ziektes

Onderzoekers: Dit is de oorzaak van multiple sclerose

3 minuten
Ziektes

TOPLIJST: De meest veelbelovende middelen tegen COVID-19

7 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg