Shutterstock
Tekenbeet

Alternatief vaccin is mogelijk middel tegen lyme

Onderzoekers binden strijd aan met de Borrelia-bacterie met een potentieel vaccin en een middel dat zelfs resistente varianten van de bacterie kan doden.

Elk jaar raken duizenden mensen besmet met de door teken overgedragen bacterie Borrelia burgdorferi, die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Deze ziekte kan in het ergste geval leiden tot verlammingsverschijnselen en ontstekingen in onder andere de hartspier, de hersenen en de zenuwen..

Er werd daarom al tientallen jaren gezocht naar een effectief middel tegen de gevreesde aandoening. En nu hebben twee onderzoeksteams goed nieuws.

Alternatief vaccin biedt volledige bescherming

Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuwe manier gevonden om mensen immuun te maken tegen de ziekte van Lyme.

In plaats van een traditioneel vaccin, waarbij het lichaam wordt geleerd om antistoffen aan te maken tegen een ziekte, gebruiken de onderzoekers een simpele, zeer effectieve antistof om de bacterie te verslaan.

De antistof wordt net als een gewoon vaccin één keer per jaar geïnjecteerd en biedt onmiddellijke bescherming tegen de ziekte van Lyme. Als de antistof zich in de bloedbaan bevindt, doodt het de bacterie namelijk zodra de teek zijn eerste slokje bloed neemt. De bacterie wordt dus betreden terwijl hij nog in de buik van de teek zit – en voordat hij het lichaam überhaupt binnendringt.

Bij dierproeven bleek het alternatieve vaccin 100 procent effectief, en daarom wordt nu begonnen met de eerste klinische proeven in mensen, die naar verwachting in 2021 worden afgerond.

Antibioticum doodt resistente Borrelia

Op dit moment wordt de ziekte van Lyme behandeld met antibiotica. En hoewel veel mensen er op die manier weer bovenop komen, slaat de behandeling bij naar schatting zo’n 20 procent niet aan.

Zij houden klachten als spierpijn en extreme vermoeidheid, die jaren of zelfs hun leven lang aanhouden.

Onderzoekers van de Standford University hebben echter na zes jaar zoeken een hoopgevend middel gevonden.

Bij proeven op muizen bleek de antibioticasoort azlocilline namelijk bijzonder effectief te zijn tegen de Borrelia-bacterie. De azlocilline wist de bacterie te doden, ongeacht of het middel 7, 14 of 21 dagen na besmetting werd toegediend.

Bovendien werden bij een laboratoriumtest ook varianten van de bacterie gedood die resistent zijn tegen antibiotica. Dat kan een belangrijke stap zijn voor mensen die kampen met blijvende symptomen. Meerdere onderzoekers denken namelijk dat de resistente vormen van de bacterie er verantwoordelijk voor zijn dat de klachten van de ziekte permanent worden.

Azlocilline is al goedgekeurd door de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA. De onderzoekers zijn nu bezig azlocilline in tabletvorm te maken, zodat het middel zo snel mogelijk klinisch kan worden getest op mensen.