Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tekenbeet

Alternatief vaccin is mogelijk middel tegen lyme

Onderzoekers binden strijd aan met de Borrelia-bacterie met een potentieel vaccin en een middel dat zelfs resistente varianten van de bacterie kan doden.

Shutterstock

Elk jaar raken duizenden mensen besmet met de door teken overgedragen bacterie Borrelia burgdorferi, die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Deze ziekte kan in het ergste geval leiden tot verlammingsverschijnselen en ontstekingen in onder andere de hartspier, de hersenen en de zenuwen..

Er werd daarom al tientallen jaren gezocht naar een effectief middel tegen de gevreesde aandoening. En nu hebben twee onderzoeksteams goed nieuws.

Alternatief vaccin biedt volledige bescherming

Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuwe manier gevonden om mensen immuun te maken tegen de ziekte van Lyme.

In plaats van een traditioneel vaccin, waarbij het lichaam wordt geleerd om antistoffen aan te maken tegen een ziekte, gebruiken de onderzoekers een simpele, zeer effectieve antistof om de bacterie te verslaan.

De antistof wordt net als een gewoon vaccin één keer per jaar geïnjecteerd en biedt onmiddellijke bescherming tegen de ziekte van Lyme. Als de antistof zich in de bloedbaan bevindt, doodt het de bacterie namelijk zodra de teek zijn eerste slokje bloed neemt. De bacterie wordt dus betreden terwijl hij nog in de buik van de teek zit – en voordat hij het lichaam überhaupt binnendringt.

Bij dierproeven bleek het alternatieve vaccin 100 procent effectief, en daarom wordt nu begonnen met de eerste klinische proeven in mensen, die naar verwachting in 2021 worden afgerond.

Antibioticum doodt resistente Borrelia

Op dit moment wordt de ziekte van Lyme behandeld met antibiotica. En hoewel veel mensen er op die manier weer bovenop komen, slaat de behandeling bij naar schatting zo’n 20 procent niet aan.

Zij houden klachten als spierpijn en extreme vermoeidheid, die jaren of zelfs hun leven lang aanhouden.

Onderzoekers van de Standford University hebben echter na zes jaar zoeken een hoopgevend middel gevonden.

Bij proeven op muizen bleek de antibioticasoort azlocilline namelijk bijzonder effectief te zijn tegen de Borrelia-bacterie. De azlocilline wist de bacterie te doden, ongeacht of het middel 7, 14 of 21 dagen na besmetting werd toegediend.

Bovendien werden bij een laboratoriumtest ook varianten van de bacterie gedood die resistent zijn tegen antibiotica. Dat kan een belangrijke stap zijn voor mensen die kampen met blijvende symptomen. Meerdere onderzoekers denken namelijk dat de resistente vormen van de bacterie er verantwoordelijk voor zijn dat de klachten van de ziekte permanent worden.

Azlocilline is al goedgekeurd door de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA. De onderzoekers zijn nu bezig azlocilline in tabletvorm te maken, zodat het middel zo snel mogelijk klinisch kan worden getest op mensen.

Lees ook:

Medewerkers van het Rode Kruis vervoeren slachtoffers van de Spaanse griep
Ziektes

De Spaanse griep en corona: Hier zijn de wezenlijke verschillen

15 minuten
Ziektes

TOPLIJST: De meest veelbelovende middelen tegen COVID-19

7 minuten
Ziektes

Omgekeerd vaccin moet malaria uitroeien

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg