Negen factoren bepalen risico

Bekijk de lijst met negen factoren waardoor besmettelijke ziekten een kans krijgen.

inside airplane

De globalisering en meer mobiliteit van mens en dier zijn oorzaken van nieuwe besmettelijke ziekten, maar er spelen meer factoren mee.

  1. Eén wereld met handel van en naar alle windstreken, 800 miljoen toeristen, 1,5 miljard vliegreizen en honderden miljoenen geïmporteerde dieren per jaar.

  2. Door meer vraag naar vlees wordt de landbouw grootschaliger: enorme kuddes dieren leven bijeen, vaak onder slechte hygiënische omstandigheden.

  3. Overmatig antibioticagebruik bij de productie van vlees leidt tot resistentie onder ziekteverwekkende microben.

  4. De rijke westerse landen lieten de derde wereld tientallen jaren in de steek en hebben geen vaccins en medicijnen geleverd om ziekten te remmen.

  5. Door natuurrampen, oorlogen, sloppenwijken en vluchtelingenkampen schieten gezondheidszorg en hygiëne tekort; zo krijgen epidemieëneen kans.

  6. Als mensen in de ongerepte natuur doordringen, kan dat een bron van nieuwe plagen zijn, weten we nadat de gele koorts is uitgebroken na de aanleg van het Panamakanaal in 1914.

  7. Via vlees van exotische dieren hebben ziekten direct toegang tot de mens, met hiv/aids als ernstigste voorbeeld.

  8. Er worden miljoenen huisdieren per jaar ingevoerd; in de opslagruimte van de luchthaven ‘leren’ microben van verschillende continenten elkaar hoe ze van soort naar soort kunnen gaan.

  9. Gebrek aan politieke wil, gevaarlijke seksuele gewoonten en drugsgebruik.