Shutterstock

Nee, de WHO-directeur zegt hier niet dat sommige landen coronavaccins gebruiken om kinderen te doden

In allerlei berichten op sociale media wordt beweerd dat de WHO toegeeft dat kinderen sterven aan coronavaccins. Maar dat is niet wat Tedros Adhanom Ghebreyesus zegt, al lijkt het wel zo omdat hij zich verspreekt.

Een verspreking zorgt momenteel voor opschudding op sociale media.

In verschillende berichten op sociale media en online artikelen kun je lezen dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nu bevestigt wat veel mensen al lang denken te weten – dat COVID-19-vaccins dodelijk zijn voor kinderen.

Tijdens een persconferentie van de WHO op 20 december heeft de directeur-generaal van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, zelf gezegd dat sommige landen boostervaccins gebruiken om kinderen te doden. Tenminste, als we de berichten mogen geloven.

In alle berichten wordt verwezen naar videobeelden van de persconferentie waarin de directeur-generaal van de WHO zou hebben gezegd: ‘So if it (boostervaccin, red.) is going to be used, it is better to focus on those groups who have risk of severe diseases and death, rather than, as we see, some countries are using to give boosters to kill children, which is not right.’

Tedros Adhanom Ghebreyesus zou dus hebben gezegd dat het beter is om risicogroepen in te enten die het risico lopen ernstig ziek te worden of te sterven aan COVID-19 in plaats van boostervaccins te gebruiken om kinderen te doden, zoals sommige landen doen.

En die uitlating heeft de woede van gebruikers op sociale media aangewakkerd.

© Shutterstock

‘MAAR DAT ZEI HIJ HELEMAAL NIET!!!’ schrijft een gebruiker in een post bij de video.

En nee, Tedros Adhanom Ghebreyesus heeft op de persconferentie van de WHO niet gezegd dat COVID-19-vaccins kinderen doden.

De directeur-generaal van de WHO struikelde over het woord ‘kinderen’ en sprak het eerst uit als ‘cil-’, waarna hij zichzelf onmiddellijk corrigeerde en ‘kinderen’ zei.

Maar omdat hij eerst ‘cil-’ zegt met een k-klank, klinkt het alsof hij ‘kill’ zegt.

Video

WHO zet het recht

De WHO heeft, nadat de videoboodschappen zich op de sociale media begonnen te verspreiden, zelf de bewering rechtgezet dat Tedros Adhanom Ghebreyesus bedoelt dat coronavaccins dodelijk zijn voor kinderen.

‘Hij herhaalde dezelfde lettergreep, waar “cil-children” uitkwam. Elke andere interpretatie daarvan is 100 procent onjuist,’ zei een woordvoerder van de WHO tegen de BBC.

Wat Tedros Adhanom Ghebreyesus op de persconferentie eigenlijk zei, was dat risicogroepen eerst ingeënt moeten worden, dus vóór kinderen, die doorgaans niet ernstig ziek worden van COVID-19.

Hij vond het ook verkeerd om eerst kinderen in rijke landen een booster te geven als er nog oudere mensen zijn in bepaalde landen die de eerste prik nog niet eens hebben gehad.

Dit komt ook tot uiting in het transcript van de WHO van de persconferentie.