Multiresistente bacteriën
© Shutterstock

Multiresistente bacteriën: zo gevaarlijk zijn ze

Ze muteren snel, zijn niet klein te krijgen en zijn levensgevaarlijk. Multiresistente bacteriën vormen volgens de WHO een grote bedreiging voor de mensheid, en als we ze willen stoppen, moeten we nu handelen.

24 maart 2017 door Babak Arvanaghi

Wetenschappers van de Harvard University filmden hoe E.coli-bacteriën groeiden in een enorme petrischaal die plekken met verschillende doses antibiotica bevatte.

In de video hieronder zie je hoe de bacteriën binnen 11 dagen muteren en immuun worden voor de krachtigste concentratie antibiotica. 

Krachtig medicijn werkt niet

Resistente bacteriën vormen volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO een enorme bedreiging voor de mensheid.

Deze bacteriën worden resistent tegen de antibiotica waarmee we ze proberen te behandelen. 

In 10 landen zijn gevallen van gonorroe gemeld die niet behandeld kunnen worden met de krachtigste antibiotica die er zijn. 

Bacteriën zijn levensgevaarlijk

De resistente stafylokokbacterie MRSA maakt 64 procent meer doden dan het niet-resistente type, en in 2014 werden bijna een half miljoen mensen getroffen door multiresistente tuberculose. 

Maar het grootste probleem zijn de gevolgen die deze bacteriën hebben voor de zorg: operaties en chemotherapie worden levensgevaarlijk vanwege het hoge risico op besmetting met bacteriën. 

Volgens de WHO is de bedreiging die van resistente bacteriën uitgaat zo groot dat er nu actie nodig is, zowel van autoriteiten als van het publiek. 

Nieuwe antibiotica in aantocht

De laatste 30 jaar zijn er geen nieuwe typen antibiotica ontwikkeld, maar begin 2016 deden wetenschappers een ontdekking die ons op termijn wellicht kan redden. 

In een bodemmonster vonden ze een antibiotisch middel, Teixobactine, dat mogelijk ontwikkeld kan worden tot een geheel nieuw type medicatie. 

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: