Shutterstock
Epstein-Barr, EBV, MS

MS wordt mogelijk veroorzaakt door hetzelfde virus als pfeiffer

Een studie van bloedmonsters van 10 miljoen mensen levert het beste bewijs tot nu toe dat MS wordt veroorzaakt door het wijdverspreide Epstein-Barr-virus. De resultaten kunnen zelfs tot een vaccin leiden.

De medische wetenschap neemt al lange tijd aan dat multiple sclerose (MS) kan worden veroorzaakt door het wijdverspreide herpesvirus Epstein-Barr-virus (EBV), waar je mononucleosis van krijgt, beter bekend als pfeiffer.

Maar nu pas durven onderzoekers van Harvard University te zeggen dat het waarschijnlijk klopt. Dit is gebaseerd op een uitgebreid onderzoek van bloedmonsters van 10 miljoen mensen.

Het onderzoeksteam heeft ontdekt dat 99 procent van alle mensen met MS op enig moment in het leven met EBV besmet is geweest.

De definitieve oorzaak van MS, een progressieve ziekte van het centrale zenuwstelsel, blijft echter in nevelen gehuld.

95 procent van MS-patiënten had EBV

EBV is een van de meest voorkomende virussen bij de mens. Het wordt hoofdzakelijk via speeksel overgedragen, en tot 95 procent van de volwassenen wereldwijd heeft het virus ooit gehad.

Aan het onderzoek namen 10 miljoen mensen deel. 99 procent was besmet geweest met EBV, maar slechts 0,00995 procent ontwikkelde MS.

Dus een besmetting met EBV betekent niet dat je later MS krijgt. Maar er zijn vrijwel geen voorbeelden van mensen die MS krijgen zonder pfeiffer te hebben gehad.

De onderzoekers nemen aan dat EBV de oorzaak is van MS, maar stellen het nog niet als een feit. Wel concluderen ze voorzichtig dat een vaccin tegen EBV waarschijnlijk MS kan voorkomen.

Bloedmonsters komen uit het leger

Naar schatting lijden wereldwijd 2,8 miljoen mensen aan MS, en de medische wetenschap is al meer dan 150 jaar met de ziekte bekend. Maar tot nu toe zijn wetenschappers er niet in geslaagd een geneesmiddel voor de ziekte te ontwikkelen of te begrijpen wat de ziekte veroorzaakt.

De onderzoekers van Harvard University hopen dat hun uitgebreide studie de weg kan effenen voor een toekomstig vaccin tegen EBV.

Zo’n vaccin zou dan zowel pfeiffer als MS kunnen voorkomen.

Het duizelingwekkende aantal bloedmonsters dat in de studie werd gebruikt, was afkomstig van medewerkers van het Amerikaanse leger. Naast de bloedmonsters heeft het leger het onderzoeksteam ook 20 jaar aan medische dossiers gegeven.