Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Immuniteit na coronavirus

Kun je twee keer besmet raken met het coronavirus – of word je immuun?

Je raakt besmet, je wordt ziek, je geneest. Nu ben je immuun. Sommige virussen gooien de deur voorgoed achter zich dicht. Voor andere is je lichaam binnen een jaar opnieuw een bezoekje waard. We weten inmiddels iets meer over het type immuniteit dat bij het coronavirus hoort.

NIAD

Kun je twee keer corona krijgen?

Het afgelopen jaar zijn er berichten opgedoken dat genezen patiënten opnieuw positief zijn getest op het coronavirus.

In Zuid-Korea, waar 179 mensen voor de tweede keer positief zijn getest, denken de gezondheidsautoriteiten dat dit komt door een heractivering van het virus en niet door een nieuwe infectie. Die these wordt ondersteund door observaties in ziekenhuizen over de hele wereld.

Er zijn echter mensen in onder meer Zweden en Engeland die het coronavirus aantoonbaar twee keer hebben gekregen. Er is hier geen sprake van een heractivering van het virus, aangezien de mensen met twee verschillende varianten van het coronavirus zijn besmet.

Zoals veel andere virussen muteert het nieuwe coronavirus enigszins, waardoor er verschillen te zien zijn.

Nieuwste inzicht: Immuniteit voor corona kan acht maanden duren

Uit onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell blijkt echter dat het eerder uitzondering dan regel is dat mensen twee keer besmet raken met het coronavirus.

Want hoewel eerdere onderzoeken twijfel hebben gezaaid over immuniteit na corona, hebben onderzoekers van de universiteit van Arizona bewijs gevonden dat het lichaam nog vijf tot zeven maanden na genezing antistoffen produceert.

Vergelijkbare onderzoeken, onder meer van het La Jolla Institute in de VS, wijzen in dezelfde richting. De onderzoekers schatten dat 95 procent vijf tot acht maanden na de eerste symptomen van corona immuun is.

Volgens hoogleraar immunobiologie Deepta Bhattacharya van de universiteit van Arizona is het zelfs goed mogelijk dat je twee jaar immuun blijft.

Dat gold vooral voor patiënten die ernstige symptomen hadden gehad, want die hadden een sterkere afweer, ongeacht leeftijd of geslacht.

Het immuunsysteem bestrijdt corona

Onderzoek wijst uit dat je immuunsysteem zeker acht maanden na genezing nog in staat is het coronavirus te bestrijden. Dat houdt in dat het risico om twee keer kort na elkaar besmet te raken, beperkt is.

© Shutterstock

Wat is immuniteit?

Immuniteit is een toestand waarin het lichaam effectief reageert op een infectie, zodat we niet opnieuw dezelfde ziekte krijgen.

We worden immuun voor iets doordat ons lichaam razendsnel binnendringende virussen of bacteriën herkent en vervolgens doeltreffend reageert.

Als ons lichaam een onbekend virus tegenkomt, dan heeft ons immuunsysteem even tijd nodig om de juiste tactiek te vinden. Intussen kopieert het virus zichzelf.

De eerste keer dat we besmet raken, worden we in een enige mate ziek voordat het lichaam zich goed en wel kan verdedigen.

Na de ziekteperiode slaat ons lichaam de kennis over de juiste tactiek op. Dit gebeurt in speciale witte bloedcellen, zogeheten geheugencellen.

Als ons lichaam weer in aanraking komt met een besmetting, staan de witte bloedcellen klaar om het virus af te stoppen voordat het voet aan de grond krijgt. Zo raak je niet twee keer in korte tijd besmet.

De duur van immuniteit verschilt echter per ziekte. Voor sommige ziekten ben je de rest van je leven immuun, terwijl andere slechts een paar maanden immuniteit geven.

Lees ook:

Ziektes

De Zuid-Afrikaanse mutatie: Dit is de grootste angst van virologen

6 minuten
Ziektes

Alles wat je moet weten over coronamutaties

9 minuten
Vaccineglas og kanyle mellem gummihandskeklædte fingre
Ziektes

Virus, kwik of puur vergif? Dit zijn de ingrediënten van een vaccin

7 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg