Immuniteit na coronavirus

Kun je twee keer besmet raken met het coronavirus – of word je immuun?

Je raakt besmet, je wordt ziek, je geneest. Nu ben je immuun. Sommige virussen gooien de deur voorgoed achter zich dicht. Voor andere is je lichaam binnen een jaar opnieuw een bezoekje waard. We weten inmiddels iets meer over het type immuniteit dat bij het coronavirus hoort.

Je raakt besmet, je wordt ziek, je geneest. Nu ben je immuun. Sommige virussen gooien de deur voorgoed achter zich dicht. Voor andere is je lichaam binnen een jaar opnieuw een bezoekje waard. We weten inmiddels iets meer over het type immuniteit dat bij het coronavirus hoort.

NIAD

Kun je twee keer corona krijgen?

Het afgelopen jaar zijn er berichten opgedoken dat genezen patiënten opnieuw positief zijn getest op het coronavirus.

In Zuid-Korea, waar 179 mensen voor de tweede keer positief zijn getest, denken de gezondheidsautoriteiten dat dit komt door een heractivering van het virus en niet door een nieuwe infectie. Die these wordt ondersteund door observaties in ziekenhuizen over de hele wereld.

Er zijn echter mensen in onder meer Zweden en Engeland die het coronavirus aantoonbaar twee keer hebben gekregen. Er is hier geen sprake van een heractivering van het virus, aangezien de mensen met twee verschillende varianten van het coronavirus zijn besmet.

Zoals veel andere virussen muteert het nieuwe coronavirus enigszins, waardoor er verschillen te zien zijn.

Nieuwste inzicht: Immuniteit voor corona kan acht maanden duren

Uit onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell blijkt echter dat het eerder uitzondering dan regel is dat mensen twee keer besmet raken met het coronavirus.

Want hoewel eerdere onderzoeken twijfel hebben gezaaid over immuniteit na corona, hebben onderzoekers van de universiteit van Arizona bewijs gevonden dat het lichaam nog vijf tot zeven maanden na genezing antistoffen produceert.

Vergelijkbare onderzoeken, onder meer van het La Jolla Institute in de VS, wijzen in dezelfde richting. De onderzoekers schatten dat 95 procent vijf tot acht maanden na de eerste symptomen van corona immuun is.

Volgens hoogleraar immunobiologie Deepta Bhattacharya van de universiteit van Arizona is het zelfs goed mogelijk dat je twee jaar immuun blijft.

Dat gold vooral voor patiënten die ernstige symptomen hadden gehad, want die hadden een sterkere afweer, ongeacht leeftijd of geslacht.

Nieuw onderzoek: Ouderen hebben verhoogd risico om vaker corona te krijgen

Het Deense equivalent van het RIVM analyseerde 10 miljoen Deense PCR-tests van afgelopen jaar, en uit de resultaten blijkt dat een besmetting met het coronavirus voor 80 procent bescherming biedt tegen een nieuwe infectie. Dat is het gemiddelde voor alle leeftijdsgroepen.

Maar als je het per leeftijdsgroep bekijkt, vallen er grote verschillen op.

Zo is de bescherming voor ouderen boven de 65 jaar slechts 47 procent, wat betekent dat één op de twee ouderen binnen een paar maanden opnieuw corona kan krijgen.

Dat het oudere deel van de bevolking een geringere immuniteit heeft, komt volgens de onderzoekers doordat het immuunsysteem met de leeftijd minder effectief wordt. Hetzelfde patroon is zichtbaar bij een aantal andere ziekten.

Daarom wijzen de onderzoekers erop dat je je ook moet laten vaccineren als je besmet bent geweest, want dat biedt de kwetsbare groep ouderen extra bescherming.

Het Deense onderzoek is tot nu toe het grootste op dit gebied en is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Het immuunsysteem bestrijdt corona

Onderzoek wijst uit dat je immuunsysteem zeker acht maanden na genezing nog in staat is het coronavirus te bestrijden. Dat houdt in dat het risico om twee keer kort na elkaar besmet te raken, beperkt is.

© Shutterstock

Wat is immuniteit?

Immuniteit is een toestand waarin het lichaam effectief reageert op een infectie, zodat we niet opnieuw dezelfde ziekte krijgen.

We worden immuun voor iets doordat ons lichaam razendsnel binnendringende virussen of bacteriën herkent en vervolgens doeltreffend reageert.

Als ons lichaam een onbekend virus tegenkomt, dan heeft ons immuunsysteem even tijd nodig om de juiste tactiek te vinden. Intussen kopieert het virus zichzelf.

De eerste keer dat we besmet raken, worden we in een enige mate ziek voordat het lichaam zich goed en wel kan verdedigen.

Na de ziekteperiode slaat ons lichaam de kennis over de juiste tactiek op. Dit gebeurt in speciale witte bloedcellen, zogeheten geheugencellen.

Als ons lichaam weer in aanraking komt met een besmetting, staan de witte bloedcellen klaar om het virus af te stoppen voordat het voet aan de grond krijgt. Zo raak je niet twee keer in korte tijd besmet.

De duur van immuniteit verschilt echter per ziekte. Voor sommige ziekten ben je de rest van je leven immuun, terwijl andere slechts een paar maanden immuniteit geven.