Kun je twee keer corona krijgen?
In hoeverre je immuun bent voor het coronavirus na besmetting is al sinds het voorjaar van 2020 onderwerp van vele onderzoeken.
In eerste instantie lieten de resultaten zien dat je zelden twee keer besmet raakt met het coronavirus, maar naarmate de pandemie langer duurt, blijkt dat de immuniteit na besmetting na een aantal maanden opnieuw bekeken moet worden.
Volgens een onderzoek van het La Jolla Institute in de VS is 95 procent vijf tot acht maanden na de eerste symptomen van corona immuun.
Een onderzoek in Science Immunology ondersteunt die conclusie en schat dat de immuniteit minstens acht maanden duurt.
In een onderzoek uit het tijdschrift The Lancet wordt op basis van modellen geschat dat de immuniteit wel 17 maanden kan duren. Het risico op mutaties is hier echter niet in meegenomen, waardoor nieuwe coronavarianten roet in het eten kunnen gooien.
Een Brits onderzoek wijst er bijvoorbeeld op dat besmetting met eerdere varianten niet dezelfde bescherming biedt tegen de deltavariant.
Ouderdom verzwakt je immuunsysteem
Een belangrijke factor bij immuniteit is leeftijd, want ons immuunsysteem wordt zwakker naarmate we ouder worden.
In een Deens onderzoek werden 10 miljoen PCR-tests geanalyseerd en daaruit is gebleken dat immuniteit na besmetting met het coronavirus mede afhangt van je leeftijd.
Zo is 80 procent van de mensen onder de 65 jaar minstens zes maanden lang immuun, terwijl mensen boven de 65 jaar slechts voor 47 procent beschermd zijn.
Daarom wijzen de onderzoekers erop dat je je ook moet laten vaccineren als je besmet bent geweest, want dat geeft de immuniteit een boost.
Beïnvloedt de ernst van het ziekteverloop de immuniteit?
Een hevig ziekteverloop van het coronavirus is al meerdere malen in verband gebracht met een betere immuunrespons.
In een onderzoek dat gepubliceerd is in het tijdschrift Science Advances hadden mensen die in het ziekenhuis lagen door het coronavirus meer antistoffen dan degenen die alleen milde klachten hadden.
Onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell uit oktober 2020 heeft dezelfde uitkomsten.
Dat betekent echter niet dat mensen met een mild ziekteverloop of een verloop zonder symptomen, helemaal niet immuun zijn.
Er is ook onderzoek, zoals een recente studie in The Journal of Internal Medicine, dat erop wijst dat de immuniteit bij een mild verloop net zo hoog is als bij een zwaar verloop.
Of de mate en duur van de immuniteit samenhangen met hoe ziek iemand werd van het coronavirus, is dus nog niet helemaal zeker.
Onderzoekers benadrukken ook dat het moeilijk is om een eenduidige conclusie te trekken, want immuniteit kan ook gewoon verschillen per persoon.

Onderzoek wijst uit dat je immuunsysteem zeker acht maanden na genezing nog in staat is het coronavirus te bestrijden. Dat houdt in dat het risico om twee keer kort na elkaar besmet te raken, beperkt is.
IN HET KORT: Wat is immuniteit?
Immuniteit is een toestand waarin het lichaam zo effectief reageert op een infectie, dat we niet opnieuw dezelfde ziekte krijgen.
We worden immuun voor iets doordat ons lichaam razendsnel binnendringende virussen of bacteriën herkent en vervolgens doeltreffend reageert.
Als ons lichaam een onbekend virus tegenkomt, dan heeft ons immuunsysteem even tijd nodig om de juiste tactiek te vinden. Intussen kopieert het virus zichzelf.
De eerste keer dat we besmet raken, worden we in bepaalde mate ziek voordat het lichaam zich goed en wel kan verdedigen.
Na de ziekteperiode slaat ons lichaam de kennis over de juiste tactiek op. Dit gebeurt in speciale witte bloedcellen, zogeheten geheugencellen.
Als ons lichaam weer in aanraking komt met een besmetting, staan de witte bloedcellen klaar om het virus af te stoppen voordat het voet aan de grond krijgt. Zo raak je niet twee keer in korte tijd besmet.
De duur van de immuniteit verschilt echter per ziekte. Voor sommige ziekten ben je de rest van je leven immuun, terwijl andere slechts een paar maanden immuniteit geven.