Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Immuun coronavirus

Kun je opnieuw besmet raken met het coronavirus – of word je immuun?

Je raakt besmet, je wordt ziek, je wordt beter, je bent immuun geworden. Sommige virussen keren niet meer bij je terug, maar andere virussen vinden het de moeite waard om binnen een jaar nog eens een bezoekje te brengen aan je lichaam. Welk type immuniteit bij het coronavirus hoort, is op dit moment nog niet bekend.

NIAD

Als je besmet bent geweest met COVID-19 en slechts milde symptomen hebt ervaren, dan heb je geluk gehad.

Enerzijds weet je dat je lichaam de strijd met het nieuwe coronavirus, SARS-CoV-2, kan winnen, anderzijds ben je vermoedelijk de komende jaren immuun voor deze ernstige ziekte.

Je lichaam onthoudt zijn wapens

Uit ongepubliceerde Chinese onderzoeken met resusapen blijkt dat je immuun kunt worden voor het coronavirus. De apen werden geïnfecteerd met SARS-CoV-2, werden ziek, werden beter en daarna nog een keer blootgesteld aan het virus zonder dat ze ziek werden.

Immuniteit is een toestand waarin het lichaam effectief reageert op een infectie, zodat we niet ziek worden.

We worden immuun voor iets doordat ons lichaam razendsnel binnendringende virussen of bacteriën herkent en vervolgens doeltreffend reageert.

Als ons lichaam een onbekend virus tegenkomt, dan heeft ons immuunsysteem even tijd nodig om de juiste tactiek te vinden. Intussen kopieert het virus zichzelf.

De eerste keer dat we besmet raken, worden we in bepaalde mate ziek voordat het lichaam zich goed en wel kan verdedigen.

Na de ziekteperiode slaat ons lichaam de kennis over de juiste tactiek op. Dit gebeurt in speciale witte bloedcellen, zogeheten geheugencellen. Als ons lichaam weer in aanraking komt met een besmetting, staan de witte bloedcellen klaar om het virus af te stoppen voordat het voet aan de grond krijgt.

Coronavirus maakt geen indruk op het immuunsysteem

Ons lichaam kan soms echter ook een bepaalde immuniteit vergeten en dat betekent dat je weer besmet kunt raken. Dit verschilt per ziekte.

Sommige ziekten zoals de mazelen zorgen voor levenslange immuniteit. In andere gevallen is ons lichaam niet zo onder de indruk, waardoor je opnieuw ziek kunt worden - soms al na acht tot tien maanden.

Wetenschappers weten op dit moment nog niet hoeveel indruk het nieuwe coronavirus op ons lichaam maakt.

Mogelijk lijkt het huidige coronavirus op andere coronavirussen - er zijn er namelijk nog veel meer. Ons lichaam kan zich het virus dat de oorzaak is van een gewone verkoudheid al na een paar maanden niet meer herinneren.

Maar misschien moeten we kijken naar de onderzoeken van 176 Taiwanese patiënten na de uitbraak van SARS in 2003. Aan SARS lag ook een coronavirus ten grondslag dat nauw verwant is aan SARS-CoV-2.

Twee jaar lang werden er tijdens onderzoeken hoge concentraties antistoffen in het bloed aangetroffen. Daarna begon het lichaamsgeheugen te haperen. Wetenschappers denken daarom dat de immuniteit voor SARS een levensduur van ongeveer drie jaar heeft.

Uit onderzoeken naar de uitbraak van MERS in 2012 bleek ongeveer hetzelfde. De mensen die het ziekst waren geweest, bleven het langst immuun, maar na zes jaar waren de antistoffen bij iedereen verdwenen.

Gezonde mensen maken zieke mensen beter

Chinese onderzoeken lijken aan te tonen dat de immuniteit tegen het coronavirus te vergelijken valt met die voor SARS en MERS. Tijdens deze onderzoeken dienden wetenschappers bloedplasma van opgeknapte coronapatiënten toe aan zieke mensen.

Deze techniek wordt passieve immunisatie genoemd. Het proces vindt ook op natuurlijke wijze plaats doordat een moeder op haar foetus stoffen overdraagt tegen ziekten als de mazelen en rodehond.

De Chinezen gebruikten deze techniek als experimentele behandeling bij vijf ernstig zieke patiënten die aan de beademing lagen. Al deze patiënten hadden een hoge virusconcentratie en reageerden slecht op de antivirale behandeling.

Bij vier van de vijf patiënten was de koorts na slechts drie dagen verdwenen en na 12 dagen waren ze allen virusvrij.

Deze geslaagde behandelingen lijken erop te wijzen dat ons lichaam SARS-CoV-2 makkelijk kan onthouden en dat dit virus een duidelijk visitekaartje achterlaat in de vorm van antistoffen.

Amerikaanse wetenschappers stellen voor om passieve immunisatie op grote schaal toe te passen om het coronavirus af te remmen. In ieder geval totdat er een effectief vaccin beschikbaar komt.

Lees ook:

Griep 2020
Ziektes

Griep 2020 – Alles wat je moet weten over het virus dit seizoen

11 minuten
Ziektes

Onbekende ziekte verlamt kinderen

20 minuten
Ziektes

Vier mensen voor de tweede keer ziek: het coronavirus kan leiden tot herbesmetting

4 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg