Killermug gaat de strijd aan met ziekmakende soortgenoten

In het laboratorium gekweekte muggen met een biologisch wapen mogen nu losgelaten worden in de VS. Ze moeten muggen die ziekten als zika, dengue en gele koorts verspreiden een halt toeroepen.

© Creative Commons

De Amerikanen zijn muggen die in hun honger naar bloed mensen besmetten met dengue (of knokkelkoorts), gele koorts en zika zat.

Daarom heeft de regering groen licht gegeven om een leger in het laboratorium gekweekte killermuggen los te laten op hun soortgenoten.

In de labs van het bedrijf MosquitoMate worden de killermuggen besmet met een bacterie alvorens in de natuur te worden losgelaten. Die bacterie werkt als biologisch wapen dat de vruchtbaarheid van vrouwtjesmuggen aantast.

Sinds 2016 waarschuwen meerdere Amerikaanse staten inwoners en bezoekers voor het risico op besmetting met het zikavirus, dat baby’s een misvormd hoofd kan geven en de zenuwen kan beschadigen.

Mannetjesmuggen schieten met losse flodders

De muggen uit het laboratorium zijn geprogrammeerd om de Aziatische tijgermug, Aedes albopictus, te lijf te gaan door de bacterie Wolbachia via paring over te brengen.

Die bacterie nestelt zich in de geslachtscellen van de muggen en voorkomt dat de eitjes uitkomen.

Het laboratorium produceert alleen mannetjes. Die zullen achter de vrouwtjes aangaan en zo de bacterie doorgeven.

Een prettige bijkomstigheid is dat mensen minder te duchten hebben van mannetjes dan van vrouwtjes. Hun steeksnuit is minder lang dan die van vrouwtjes, en ze steken dan ook niet, maar zuigen nectar uit bloemen.

Het bedrijf dat de killermuggen maakte heeft ze in onder meer New York en Californië getest, waar het aantal bloedzuigende muggen met 80% afnam.

De Wolbachia-bacterie is onschadelijk voor de mens omdat hij niet kan worden overgebracht op warmbloedige dieren.