Kikkerslijm doodt agressieve griep
Het griepvirus H1 heeft elk jaar honderdduizenden doden op zijn geweten, maar nu hebben wetenschappers een veelbelovende viruskiller ontdekt in de huid van een slijmerige, Indiase gifkikker.

Een microscopisch eiwit in het huidslijm van deze gifkikker rekent af met de wijdverbreide H1-griep.
Zo’n 500.000 mensen sterven elk jaar aan de griep.
Een van de ergste boosdoeners is het wijdverbreide griepvirus H1, waar je je moeilijk tegen kunt wapenen doordat het telkens muteert en van aard verandert. Dat bleek bijvoorbeeld tijdens de varkensgriepuitbraak van 2009, waarbij ruim 18.000 doden vielen. De Spaanse griep van 1918 en 1919 werd minstens 40 miljoen mensen fataal.
Nu hebben wetenschappers van de Emory University in de VS en het Rajiv Gandhi Center for Biotechnology in India echter een nieuw wapen in de strijd tegen deze griepvariant ontdekt: een virusdodend eiwit van het huidslijm van een Indiase gifkikker.
‘Ik viel bijna van mijn stoel,’ zegt hoogleraar microbiologie aan de Emory University, Joshy Jacob.
Proefdieren overleven dodelijke dosis H1
Het wetenschapsteam onderzocht het slijm van de kikker Hydrophylax bahuvistara op kleine eiwitten, zogeheten peptiden, die bekendstaan om hun bacteriedodende werking.
Tot hun verrassing vonden ze een peptide die ook het H1-griepvirus kon doden door zich aan de eiwitlaag van de virusvariant te binden.
De onderzoekers testten het eiwit, dat ze urumin doopten naar een oud Indiaas zwaard, meteen door het in de neus van muizen te spuiten en die bloot te stellen aan een dodelijk dosis van het H1-virus. Alle muizen overleefden het experiment.
Slijmonderzoekers kunnen mensheid redden
De ontdekking is veelbelovend, want kikkerpeptiden kunnen in de toekomst een belangrijk wapen tegen grieppandemieën worden.
Als de huidige geneesmiddelen niets meer kunnen uitrichten tegen gemuteerde, resistente virusvarianten, kunnen de peptiden de troefkaart van de mensheid worden.
Er moet echter een manier gevonden worden om de peptiden aan mensen toe te dienen zonder dat de enzymen van het lichaam de viruskillers afbreken.
Daar werken de onderzoekers op dit moment aan. Bovendien proberen ze andere kikkerpeptiden te lokaliseren die ingezet kunnen worden tegen onder meer denguekoorts en het zikavirus.