Shutterstock
Jongen met zonnebrandcrème

Wanneer moet ik zonnebrandcrème opdoen?

In het voorjaar kan de zon best fel zijn, maar wanneer moet je zonnebrandcrème opdoen?

Zonnebrandcrème is nodig zodra er gevaar is om te verbranden, en dat is al vroeg in het voorjaar.

De eerste keer dat je huid na de winter weer zon ziet, ben je vaak bleek en extra gevoelig. Daardoor verbrand je in april door zon die je in augustus, als je huid meer gebruind is, makkelijk kunt verdragen.

Vanaf wanneer je moet opletten, hangt af van je huidtype en de zonkrachtwaarde.

De zonkrachtwaarde is een maat voor de sterkte van de ultraviolette component van zonlicht. Je vindt de waarde vaak op websites of apps met de weersverwachting.

Ken je huidtype

Het bekendste hulpmiddel om je huidtype te beoordelen is de schaal van Fitzpatrick, met zes categorieën. Hoe lager je huidtypenummer, hoe makkelijker straling de huid kan binnendringen.

Schaal van Fitzpatrick

De schaal van Fitzpatrick werkt met zes huidtypen. Een donkere huid bevat meer melanine (geel), dat je huid beschermt tegen uv-straling. Een lichte huid geeft daarom een groter risico op huidkanker (rood).

© Shutterstock

De straling kan het DNA van de huidcellen beschadigen, waardoor ze muteren tot kankercellen, ongecontroleerd gaan groeien en zich in het ergste geval uitzaaien naar andere organen.

Volgens de American Academy of Dermatology neemt de kans op de gevaarlijkste vorm van huidkanker, melanoom, met 80 procent toe als je voor je 20e vijf keer verbrand bent.

En je hoeft niet zo rood als een kreeft te worden voor het telt als een brandwond. Je bent al verbrand als je huid 24 uur na het zonnen nog enige roodheid vertoont.