Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Geneeskunde - Kanker

Veelbelovend kankervaccin wordt op mensen getest

Een vaccin tegen alle vormen van kanker klinkt bijna te goed om waar te zijn. Desondanks is zo’n type vaccin in ontwikkeling en wordt het nu op mensen getest. De onderzoekers hopen dat alle kankersoorten binnenkort te genezen zijn.

Een celmonster en een prikje met een injectienaald – op deze simpele manier worden alle vormen van kankerin de toekomst wellicht bestreden.

Het Amerikaanse biotechonologiebedrijf Moderna kreeg onlangs groen licht om een kankerbestrijdend vaccin op mensen te testen.

Als het veelbelovende vaccin met de welluidende naam mRNA-4157 die tests doorstaat, zijn alle vormen van kanker binnen 5 tot 10 jaar wellicht te genezen.

Celmonster toont kanker aan

Het betreft een zogenoemd therapeutisch vaccin, wat inhoudt dat het niet voorkomt, maar bestrijdt. Zo onderscheidt dit vaccin zich van bijvoorbeeld het HPV-vaccin, dat juist profylactisch is – voorkomend.

Het nieuwe vaccin wordt op maat gemaakt voor de vorm van kanker die de patiënt heeft.

De arts neemt een celmonster van het gezwel, dat genetisch geanalyseerd wordt. Op basis van de uitslag identificeren de onderzoekers een bepaald type mutatie in het gezwel: zogeheten neoepitopen.

Lichaam doodt kankercellen

De mutatie wordt gecodeerd in een RNA-streng, die in het lichaam van de patiënt geïnjecteerd wordt.

Het RNA draagt de gecodeerde informatie over op het immuunsysteem, dat daarmee een werktuig in handen heeft om de kankercellen op te sporen en te doden.

Dankzij deze methode wordt het immuunsysteem uitgerust met een wapen dat alle soorten kankercellen en dus alle vormen van kanker kan bestrijden.

Veiligheid staat voorop

Aanvankelijk moeten de proeven op mensen eventuele bijwerkingen van het vaccin aan het licht brengen en wordt onderzocht hoe hoog de dosis moet zijn.

Als de tests afgerond zijn, wordt het vaccin getest op kankerpatiënten.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg