Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Geneeskunde - Kanker

Tumor heeft speciale bloedstroom nodig

Kanker vormt alleen nieuwe tumoren bij een bepaalde bloedstroom. Die kennis kan leiden tot een medicijn dat uitzaaiingen voorkomt.

Kanker zaait zich uit wanneer losgerukte kankercellen uit de oorspronkelijke tumor door het bloed worden meegevoerd tot ze zich aan de binnenkant van een bloedvat hechten.

Hier wordt de kankercel omsloten door cellen van de bloedvatwand, die de zieke cel doorlaten. In het omliggende weefsel ontstaat een nieuwe tumor.

Uit nieuwe proeven van onderzoekers van het Franse Institut national de la santé et de la recherche médicale blijkt dat kanker afhankelijk is van de bloedstroom om zich te kunnen uitzaaien.

Volgens het team, dat uitzaaiingen in uitgekomen eitjes van zebravissen bestudeerde, kunnen uitzaaiingen alleen bij een bepaalde bloedstroom ontstaan.

Gemiddelde doorstroming verspreidt ziekte

In grote bloedvaten stroomt het bloed met tot 2500 micrometer per seconde (μm/s). Hier bleek de stroming zo sterk dat de kankercel zich niet kon vasthechten.

In kleine aderen was de bloedstroom juist zo zwak dat de cellen in de wand de kankercel niet konden omsluiten. Alleen in bloedvaten met een gemiddelde doorstroming van 500 tot 600 μm/s ontstonden uitzaaiingen.

Nieuwe kennis kan medicijn opleveren

Het team bevestigde de resultaten door te kijken waar in de hersenen van muizen en mensen uitzaaiingen meestal ontstaan. Ze hopen dat de nieuwe kennis kan leiden tot medicijnen die zich richten op de cellen in de bloedvatwand.

Als deze cellen zo kunnen worden beïnvloed dat ze de kankercellen niet omsluiten, kunnen die geen voet aan de grond krijgen en nieuwe tumoren vormen

Kanker houdt van gemiddelde bloedstroom

Niet te snel of te langzaam. Tumoren ontstaan waar de bloeddoorstroming precies goed is.

Lees ook:

Kræft opstår ved at celler deler sig unaturligt og muterer.
Kanker

Zo ontstaat kanker

2 minuten
Kanker top ny
Kanker

Ontdekking stopt uitzaaiing van kanker

0 minuten
Kanker

Nieuwe methode zet kankercellen aan tot zelfmoord

3 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg