© Shutterstock

Tumor heeft speciale bloedstroom nodig

Kanker vormt alleen nieuwe tumoren bij een bepaalde bloedstroom. Die kennis kan leiden tot een medicijn dat uitzaaiingen voorkomt.

9 oktober 2018 door Redaktionen

Kanker zaait zich uit wanneer losgerukte kankercellen uit de oorspronkelijke tumor door het bloed worden meegevoerd tot ze zich aan de binnenkant van een bloedvat hechten. 

Hier wordt de kankercel omsloten door cellen van de bloedvatwand, die de zieke cel doorlaten. In het omliggende weefsel ontstaat een nieuwe tumor. 

Uit nieuwe proeven van onderzoekers van het Franse Institut national de la santé et de la recherche médicale blijkt dat kanker afhankelijk is van de bloedstroom om zich te kunnen uitzaaien. 

Volgens het team, dat uitzaaiingen in uitgekomen eitjes van zebravissen bestudeerde, kunnen uitzaaiingen alleen bij een bepaalde bloedstroom ontstaan. 

Gemiddelde doorstroming verspreidt ziekte

In grote bloedvaten stroomt het bloed met tot 2500 micrometer per seconde (μm/s). Hier bleek de stroming zo sterk dat de kankercel zich niet kon vasthechten. 

In kleine aderen was de bloedstroom juist zo zwak dat de cellen in de wand de kankercel niet konden omsluiten. Alleen in bloedvaten met een gemiddelde doorstroming van 500 tot 600 μm/s ontstonden uitzaaiingen. 

Nieuwe kennis kan medicijn opleveren

Het team bevestigde de resultaten door te kijken waar in de hersenen van muizen en mensen uitzaaiingen meestal ontstaan. Ze hopen dat de nieuwe kennis kan leiden tot medicijnen die zich richten op de cellen in de bloedvatwand. 

Als deze cellen zo kunnen worden beïnvloed dat ze de kankercellen niet omsluiten, kunnen die geen voet aan de grond krijgen en nieuwe tumoren vormen 

Kanker houdt van gemiddelde bloedstroom 

Niet te snel of te langzaam. Tumoren ontstaan waar de bloeddoorstroming precies goed is. 

Ontdek het lichaam

Met Wetenschap in Beeld leer je meer over verborgen zintuigen, elektrische signalen en miljoenen witte en rode bloedcellen die zich een slag in de rondte werken om jou in leven te houden.

Op dit moment krijg je:

12 nummers van Wetenschap in Beeld

En een Bluetooth Life Tracker

Voor slechts € 59,95. KLIK HIER

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: