Stel je voor dat je in een apparaatje kon blazen waarna je een fractie van een seconde weet of je kanker hebt. En te zien krijgt welk type kanker je hebt en in welk stadium de ziekte zich bevindt.
Zo’n apparaat zou wereldwijd miljoenen levens kunnen redden.
Een groep onderzoekers van de Michigan State University hoopt binnenkort een dergelijke technologie te ontwikkelen, en het lijkt erop dat er een grote kans is dat dat gaat lukken.
Onderzoekers willen een bionische neus ontwikkelen
Het onderzoeksteam heeft met een tamelijk ontraditioneel en baanbrekend project laten zien dat sprinkhanen kanker kunnen opsporen. Dat doen ze met behulp van hun lange antennes die als reukorgaan fungeren.
En de sprinkhanen kunnen niet alleen de geur van kankercellen registreren, ze ruiken ook verschil tussen verschillende soorten kanker.
Het doel van de onderzoekers is om sprinkhaanbreinen te ‘hacken’ en daarmee ook hun selectieve vermogen om de verschillende geuren van kanker te registreren en identificeren.
Op die manier kan een bionische neus ontwikkeld worden om kanker te diagnosticeren.
Specifieke gassen verraden kanker
In een nog niet collegiaal getoetst artikel op de wetenschappelijke website BioRxiv leggen de Amerikaanse onderzoekers uit hoe sprinkhanen speciale gassen opvangen met hun reukorgaan.
Deze gassen, VOC (volatile organic compounds), zitten in de lucht die mensen uitademen, en ze veranderen als kanker de stofwisseling in de lichaamscellen beïnvloedt.