Shutterstock
kankercellen delen zich

Spinrag helpt tegen kanker

Een van de sterkste materialen van de natuur kan een wapen tegen kanker worden, zo blijkt uit onderzoek. De wetenschappers hopen dat er met hun ontdekking een kankervaccin ontwikkeld kan worden.

Het spinrag van spinnen staat bekend als een van de sterkste materialen van de natuur, en nu blijkt dat het ook kanker in ons lichaam kan helpen voorkomen.

Dat is de conclusie van een nieuw Zweeds onderzoek, waarbij eiwitten uit spinrag in menselijke cellen zijn geïnjecteerd. Die bleken de eigen eiwitten van de cellen te helpen met het bestrijden van de ziekte.

De onderzoekers hopen dat hun ontdekking tot een mRNA-vaccin tegen verschillende vormen van kanker kan leiden.

Spinrag versterkt de verdediging van het lichaam

Het eiwit p53 is een van de natuurlijke kankerbestrijders van het lichaam.

Het voert een soort kwaliteitscontrole uit waarbij genetische onregelmatigheden die kanker kunnen veroorzaken worden opgespoord.

Als het eiwit p53 ontbreekt in een cel, kan die snel uitgroeien tot een kankercel en zich ongecontroleerd gaan delen. Bij zo’n 60 procent van alle vormen van kanker is het eiwit beschadigd of verdwenen.

Het probleem is dat onze cellen vrij weinig p53 aanmaken, en dat het groot is en snel weer wordt afgebroken.

Daarom zochten de onderzoekers van het Karolinska-instituut een manier om het eiwit te stabiliseren, en daarbij keken ze naar spinrag.

Natuurlijk supermateriaal heeft een geheim

Hoewel het er niet erg stevig uitziet, zijn spinragdraden juist enorm krachtig en stabiel. Het geheim zijn lange tekens van zeer stabiele eiwitten.

© Oliver Larsen

Spinragdraden zijn elastisch en sterk

De eiwitten van spinragdraden vormen kleine spiraaltjes en plaatjes. Dat verklaart deels waarom spinrag zo sterk en elastisch is: dankzij de spiraaltjes geven de vezels mee in uitgerekte toestand, en de plaatjes behouden de kracht in uitgerekte en normale toestand.

In het lab brachten de Zweedse onderzoekers een klein deel van een eiwit uit spinrag aan op p53-eiwitten, die in menselijke cellen werden geïnjecteerd.

Vervolgens zagen ze dat de cellen meer van hun eigen kankerbestrijdingsmiddel begonnen aan te maken: p53-eiwitten.

Ze stelden ook vast dat de nieuwe, gefuseerde p53-eiwitten veel stabieler waren en kankercellen konden uitschakelen.

De oorzaak is zeer waarschijnlijk dat de extreem sterke en stabiele eiwitten uit het spinrag de lichaamseigen eiwitten versterken.

Toekomstperspectief: Vaccin tegen verschillende kankersoorten

Volgens de wetenschappers moet er nu onderzocht worden hoe onze cellen op het nieuwe, sterkere p53-eiwit reageren en of ze grote hoeveelheden van het synthetische spinrag aankunnen.

De onderzoekers hopen dat hun ontdekking het op termijn mogelijk maakt een vaccin te ontwikkelen waarbij een stukje genetische code wordt ingespoten, dat onze cellen aanzet tot het aanmaken van de eiwitten.

Als dat lukt, krijgen we mogelijk de beschikking over een mRNA-vaccin tegen verschillende vormen van kanker.