Robotrectum1

Robotrectum voor diepgravende geneeskundestudenten

Zou jij het leuk vinden als je prostaat door een geneeskundestudent werd onderzocht? Precies. Britse onderzoekers hebben een oefenrobot gebouwd die levens kan redden – en heel wat ongemak voorkomt.

18 juli 2016 door Tobias Hjortkjær Schultz

Echt prettig wordt zo'n onderzoek natuurlijk nooit. Maar een vergrote prostaat is nu eenmaal het eerste symptoom van een potentieel levensbedreigende vorm van kanker, en er is maar één manier om daarachter te komen.

Bij die methode komen rubberhandschoenen en vaseline kijken.

En als het onderzoek wordt uitgevoerd door een onervaren, zenuwachtige geneeskundestudent die de benodigde 'vingervlugheid' mist, wordt het er niet beter op.

Toch is ook de meest geroutineerde arts zo begonnen.

Tot nu toe moesten levende patiënten een intiem deel van hun anatomie ter beschikking stellen aan studenten om op te oefenen.

Daar lijkt gelukkig binnenkort een einde aan te komen. In ieder geval in Groot-Brittannië, waar studenten voortaan kunnen oefenen op een robotrectum, waarin de anatomie natuurgetrouw is nagebouwd.

Kijk mee op het scherm

Het inwendige van de robot bestaat uit een nauwkeurige kopie van de mannelijke anatomie onder de wervelkolom en is gebaseerd op een groot aantal MRI-scans.

Studenten kunnen hun 'voortgang' op een scherm volgen, en net zo lang oefenen tot ze de prostaat blind kunnen vinden en kunnen vaststellen of hij vergroot is of niet.

De prostaat van de robot kan vergroot en verkleind worden om praktijksituaties te simuleren.

'Het is altijd lastig geweest om studenten te leren hoe je een prostaatonderzoek uitvoert, want dat gebeurt natuurlijk in het lichaam, en de docent kan niet ziet wat de student doet – of andersom,' aldus de leider van het onderzoek aan het Imperial College of London, Fernando Bello.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: