mammografi_top

Robot diagnosticeert borstkanker met 99% nauwkeurigheid

Een nieuwe kunstmatige intelligentie is veel beter dan artsen. De robot heeft zichzelf geleerd om 30 keer zo snel te werken als mensen en stelt de diagnose borstkanker met een minimale foutmarge.

29 september 2016 door Karine Kirkebæk

Een nieuwe techniek heeft het 99 van de 100 keer bij het juiste eind.

Wetenschappers van het Houston Methodist Research Institute hebben een kunstmatige intelligentie ontwikkeld die borstkanker met een grote nauwkeurigheid aantoont.

Stephen Wong, die het onderzoek leidde, zegt in Science Daily dat de software gemaakt is om steeds slimmer te worden, en dat hij in een mum van tijd miljoenen dossiers kan doorlezen.

Het programma vergelijkt een enorme hoeveelheid onderzoeksresultaten en biopsieën met elkaar en kan zo vaststellen of een mammografie wijst op kanker of een risico op kanker.

30 keer zo snel

Door patiëntendossiers, onderzoek en de ziektegeschiedenis van patiënten naast elkaar te leggen, kan de software met 99% nauwkeurigheid borstkanker diagnosticeren.

Dat is 20 keer zo nauwkeurig als artsen van vlees en bloed.

Tijdens het laatste experiment testten de onderzoekers het programma op 500 borstkankerpatiënten, en binnen een paar uur had de kunstmatige intelligentie alle specifieke vormen van kanker die de vrouwen hadden geïdentificeerd – 30 keer zo snel als artsen.

Een op de twee krijgt slecht nieuws

In veel landen wordt borstkanker aangetoond met behulp van een mammografie. Maar die methode is niet perfect, en in de VS krijgt één op de twee vrouwen na een test te horen dat ze misschien kanker heeft.

De nieuwe techniek moet voorkomen dat een groot aantal vrouwen wordt opgeroepen voor een biopsie terwijl dat niet nodig is, omdat ten onrechte kanker wordt vermoed.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: