Als jij je graag volpropt met champignons, is er goed nieuws.
In een grote studie concludeerden onderzoekers dat een regelmatige consumptie van paddenstoelen het risico op kanker aanzienlijk vermindert.
Door de gegevens van 19.500 kankerpatiënten van 1966 tot 2020 te analyseren, ontdekten ze dat mensen die dagelijks zo’n 18 gram paddenstoelen consumeren, 45 procent minder kans hebben om kanker te krijgen.
Paddenstoelen bevatten een belangrijke stof
Het beschermende effect zou te danken zijn aan ergothioneïne, een aminozuur dat in eetbare paddenstoelen zit.
Volgens de onderzoekers is de stof een goede antioxidant en celbeschermer, wat het spectaculaire resultaat vermoedelijk verklaart.
Paddenstoelen als shiitake, oesterzwam en eikhaas bevatten veel ergothioneïne, maar ook gewone witte champignons hebben een effect.
Grootste effect bij borstkanker
De onderzoekers keken ook naar verschillende soorten kanker en ontdekten dat paddenstoeleneters een nog lager risico hadden om bepaalde soorten kanker te ontwikkelen.
Zo hebben mensen die regelmatig paddenstoelen eten een aanzienlijk lager risico om borstkanker te krijgen, zo ontdekten de wetenschappers.