Shutterstock

Onderzoekers willen gif naar kankercellen smokkelen

Onderzoekers hebben een nieuw wapen ontdekt om kanker te bestrijden: ze willen gif naar zieke cellen smokkelen met een pas ontdekte minibacterie.

Bacteriewetenschappers hebben een heel nieuw type cellen in kaart gebracht. Dit kan beslissend zijn in de strijd tegen kanker.

Als bacteriën zich delen, ontstaat er niet altijd een nieuwe, functionele bacterie.

Soms resulteert de deling slechts in een veel kleinere cel, waarin allerlei vitale mechanismen ontbreken.

De functie van deze minicellen was altijd een raadsel, maar mogelijk hebben Amerikaanse onderzoekers het antwoord gevonden.

Minicellen zijn kleine vuilniszakken

Zij onderzochten hoe coliforme bacteriën reageerden op aanvallen van antibiotica en wat er gebeurde met de eiwitten die het antibioticum vernietigde.

De wetenschappers volgden de eiwitten met behulp van fluorescerende markers onder de microscoop en ontdekten dat de defecte eiwitten naar de uiteinden van de coliformen werden vervoerd.

Daar werden ze verpakt in een minicel en de bacterie uit gewerkt. Minicellen vormen als het ware een soort vuilniszakjes, die de bacterie van kapotte eiwitten afhelpen.

Op de foto zie je hoe een colibacterie minicellen gebruikt om van zijn afval, defecte eiwitten, af te komen. Zo'n minicel is hier te zien als een groene vlek.

© Chao Lab, UC San Diego

Gif wordt naar kankercellen gesmokkeld

De onderzoekers hebben dus een wapen van bacteriën tegen antibiotica ontdekt. Hun vondst kan echter ook van belang zijn voor de behandeling van kanker.

Er wordt namelijk gewerkt aan het bouwen van minicellen die lijken op die van de bacteriën, maar die gifstoffen naar kankercellen moeten smokkelen.

Op dit moment zijn de onderzoekers er echter van afhankelijk dat het gif zelf de minicellen binnengaat.

Maar in plaats daarvan zouden bacteriën de gifstoffen kunnen inpakken in de minicellen, voordat deze in de bloedbaan worden geïnjecteerd om kankercellen aan te vallen.