tåknogle topbillede

Onderzoekers vinden het oudste geval van kanker

De vondst van een 1,7 miljoen jaar oud teenkootje in een Zuid-Afrikaanse grot gooit ons idee omver dat kanker een gevolg is van onze moderne levenswijze.

4 augustus 2016 door Nanna Vium

Al bijna 2 miljoen jaar voert de mens een ongelijke strijd tegen kanker.

Zo lijkt het althans na de ontdekking van een 1,7 miljoen jaar oud teenkootje bij opgravingen van een grot vlak bij Johannesburg in Zuid-Afrika.

Het botje vertoont tekenen van een zeer agressieve vorm van botkanker, osteosarcoom, en is nu het oudst bekende geval van kanker.

Kanker is ouder dan de weg naar Kralingen

De ontdekking kan ons inzicht geven in het ontstaan van kanker. Kennelijk is kanker diep verankerd in ons evolutionaire verleden.

Dat vertelt een van de wetenschappers achter het onderzoek – Edward Odes van de University of Witwatersrand in Zuid-Afrika.

'Je kunt een paleodieet volgen, je kunt in een schone omgeving wonen, maar het risico op kanker is ouder dan de weg naar Kralingen. We dragen het in ons, wat we ook doen,' aldus Odes tegen nationalgeographic.com.

3D-techniek bracht kanker aan het licht

Met behulp van geavanceerde 3D-technieken hebben de onderzoekers tekenen van botkanker ontdekt in het bijna 2 miljoen jaar oude botje.

Door 3D-beeldanalyses van het binnenste van het botje te gebruiken konden de onderzoekers de dichtheid van het bot bepalen, en daarbij ontdekten ze een aantal bloemkoolvormige gebieden in het botje waar de dichtheid groter was. Dat is een teken dat de vroege mens hoogstwaarschijnlijk last had van osteosarcoom – een kwaadaardige bostumor waar nu vooral kinderen en bejaarden aan ten prooi vallen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: