Nieuw begrip van kanker
Hoewel roken de grootste oorzaak is van longkanker, blijkt uit het Britse onderzoek dat luchtvervuiling één op de tien gevallen van longkanker veroorzaakt.
Dit komt door de hoge blootstelling aan luchtverontreinigende deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer – 0,0025 millimeter, ook wel PM2,5 genoemd.
Werd longkanker vroeger alleen beschouwd als een ziekte waarbij gezonde cellen worden overgenomen door kankercellen, de Britse onderzoekers vonden een heel ander verband bij het ontstaan van longkanker.
Volgens hun bevindingen is kanker al aanwezig in het lichaam, maar sluimeren de kankercellen en is de blootstelling aan PM2,5 de trigger.
’Cellen met kankerverwekkende mutaties hopen zich op natuurlijke wijze op als we ouder worden, maar zijn normaal gesproken niet actief. We hebben aangetoond dat luchtvervuiling deze cellen in de longen “wekt” en ervoor zorgt dat ze gaan groeien en mogelijk tumoren gaan vormen,’ vertelt de onderzoeksleider, professor Charles Swanton, op de website van de universiteit.
Chemisch alarmsysteem wekt cellen
Experimenten op muizen met de kankerdragende cellen tonen aan dat muizen die ook aan luchtvervuiling zijn blootgesteld, meer kans hebben op longkanker vanwege de chemische alarmstof interleukine.
De onderzoekers blokkeerden deze stof, die normaal gesproken ontstekingen veroorzaakt en een reactie is op PM2,5-vervuiling. Zo vertraagden ze de ontwikkeling van kanker bij de muizen.
De onderzoekers denken daarom dat hun studie gebruikt kan worden bij vele soorten kankerbehandeling, vooral in de vroege stadia.
’Als we kunnen voorkomen dat cellen groeien als gevolg van luchtvervuiling, kunnen we het risico op longkanker verminderen,’ legt Charles Swanton uit.
Ook Amerikaanse kankerdoorbraak
Het Britse onderzoek naar longkanker door luchtvervuiling is niet het enige recente kankeronderzoek waarbij de wetenschappers staan te juichen.
Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Grail heeft met geavanceerde bloedtesten in een testpopulatie van ruim 6000 mensen 71 procent meer vormen van kanker gevonden dan waar we normaal gesproken op gescreend worden.
Behalve dat er nu meer vormen van kanker gevonden zijn, biedt het ook hoop dat mensen met een vermoeden van kanker eerder gescreend kunnen worden – wat ons helpt de ziekte te voorkomen en de gevolgen ervan te verzachten.
De bloedtesttechnologie staat nog in de kinderschoenen, en wordt samen met onder meer de Britse gezondheidsdienst getest: volgend jaar gaat er een proef met 165.000 deelnemers van start.