Shutterstock
En kræftsvulst bliver opløst efter angreb fra kemoterapi

Nieuwe techniek doet sluimerende kankercellen ontwaken

Een zwakke plek in de verdediging van kankercellen is te gebruiken om het laatste restje van een gezwel op te ruimen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Als kankerpatiënten de chemokuur hebben doorlopen, worden ze niet vaak geheel gezond verklaard, al zijn er op scans geen tumoren meer te zien.

Daarom moeten veel patiënten, vooral met kanker in de blaas, lymfeklieren of eierstokken, geregeld op controle komen om erop toe te zien dat de ziekte niet weer de kop opsteekt.

Onderzoekers weten al lang dat sommige kankertypen in een soort sluimertoestand kunnen komen en dat gezwellen na jaren weer actief kunnen worden.

Nu is uit een onderzoek gebleken dat het centrale mechanisme dat deze sluimertoestand veroorzaakt, in alle kankercellen terugkomt.

Dit biedt hoop op één behandeling die voor eens en voor altijd met alle vormen van kanker kan afrekenen.

Tijdlijn: Zo ontstaat kanker

Zo ontwikkelt kanker zich

Een cel verandert

Een cel die zich ineens onnatuurlijk begint te delen, luistert niet meer naar de normale groeisignalen.

1

De cel slaat op hol

De cel repareert fouten (mutaties) in de genen niet meer; nu kunnen er meer gevaarlijke mutaties ontstaan.

2

De cel wordt onsterfelijk

Door een mutatie kan het lichaam de cel niet doden. Nu vormen de gemuteerde cellen een tumor of gezwel.

3

Aanmaak van bloedvaten

Het gezwel legt bloedvaten aan om zuurstof voor het kankerweefsel te krijgen en te kunnen groeien.

4

Invasie in het lichaam

De kankercellen van het gezwel kunnen zich nu uitzaaien, dus naar nieuwe organen gaan en gezond weefsel in bezit nemen.

5
© Claus Lunau

Kanker gaat in de sluimerstand

Volgens wetenschappers is de sluimerstand van kanker te vergelijken met een verschijnsel bij meer dan 100 zoogdieren, zoals beren, zeehonden en muizen, die hun zwangerschap op pauze kunnen zetten.

Het embryo krijgt de weinige voeding die het nodig heeft via zogeheten autofagie, waarbij de cellen hun eigen eiwitten afbreken en zichzelf ‘opeten’.

Bij het nieuwe onderzoek behandelden hersenwetenschappers van de University of Toronto allerlei cellen uit dikkedarmkanker in een petrischaal.

Tijdens de behandeling stopten de cellen hun ontwikkeling en verbruikten ze nauwelijks voeding, zoals een beer in winterslaap.

Dat is een slimme zet, want chemotherapie werkt alleen op cellen die groeien en zich snel delen, terwijl inactieve cellen niet getroffen worden.

Door een molecuul toe te voegen aan de kankercellen was de sluimertoestand echter te voorkomen. Hierna rekende de chemo af met alle cellen in het petrischaaltje.

🎬 Zo werkt chemotherapie:

Video

Kankercellen worden gewekt uit sluimerstand

Het onderzoek naar autofagie wordt gezien als zeer veelbelovend.

Uit de nieuwe resultaten blijkt dat alle kankercellen zichzelf kunnen kannibaliseren. Dit biedt hoop op een nieuw, breed inzetbaar wapen tegen kanker.

Maar er zijn nog uitdagingen. Zo moet de nieuwe methode omgezet worden in een veilige, effectieve behandeling, die autofagie bestrijdt en kankercellen uit hun sluimertoestand sleurt.