Nieuwe scan moet mannen met prostaatkanker redden

Britse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld waarmee prostaatkanker twee keer zo goed kan worden opgespoord als met de huidige methoden. Zonder bijwerkingen.

Prostaatkanker

Met een nieuwe scan kan prostaatkanker eenvoudiger worden opgespoord.

© Shutterstock

12 dikke naalden die via de endeldarm in de prostaat worden gestoken.

Zo ongeveer gaat het nu als mannen worden getest op prostaatkanker. De invasieve ingreep kan ernstige bijwerkingen hebben, zoals bloedingen, infecties en impotentie.

Daarom heeft een Brits onderzoeksteam een nieuwe methode ontwikkeld om deze vorm van kanker te diagnosticeren. De methode is minder schadelijk, en kankercellen in de prostaat worden er veel beter mee opgespoord.

Vier foto’s worden gecombineerd

Bij deze nieuwe methode hoeven mannen alleen maar een zogeheten multiparametrische MRI-scan te laten maken.

Daarbij worden vier soorten foto’s genomen, die worden gecombineerd tot één beeld, waarop te zien is of het gebied kankercellen bevat.

De huidige diagnosemethode met weefselmonsters heeft een slagingspercentage van 47 procent. Het slagingspercentage van de nieuwe methode is bijna twee keer zo hoog, namelijk 93 procent.

Mogelijk de nieuwe standaard

Het grote verschil zit hem erin dat je, ook als er veel weefselmonsters worden genomen, nooit zeker weet of de naald de kankercellen raakt.

Het Britse team heeft de nieuwe methode getest op 576 mannen, en de resultaten zijn gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Op dit moment wordt het onderzoek door de Britse instanties voor de volksgezondheid bestudeerd, om te zien of de methode de standaardprocedure moet worden in Britse ziekenhuizen.