Nieuwe ontdekking stopt uitzaaiing van kanker

Door een bepaald eiwit te blokkeren zijn onderzoekers erin geslaagd de verspreiding van kankercellen in muizen te stoppen. Ze hopen nu dat het resultaat kan worden overgebracht op mensen.

Kanker top ny

Uitzaaiingen van kankercellen, metastasen, zijn wereldwijd verreweg de grootste kankergerelateerde doodsoorzaak.

Een groep onderzoekers uit Spanje heeft echter een veelbelovende ontdekking gedaan, die de definitieve doodsteek kan betekenen voor uitzaaiingen.

Door het eiwit CD36 te blokkeren, zijn ze erin geslaagd de verspreiding van kankercellen in muizen te stoppen. Ze hopen nu dat het resultaat kan worden overgebracht op mensen.

Vet is brandstof voor kankercellen

CD36 is een zogenoemd receptoreiwit, dat cellen helpt vetzuren op te nemen.

Als dit eiwit wordt geblokkeerd, worden de kankercellen afgesneden van vetzuren. Daardoor kunnen ze zich niet verspreiden, want vetzuren werken als een soort brandstof voor de cellen.

En dat is nog niet alles. Het onderzoek duidt er ook op dat blokkering van het eiwit uitgezaaide kankerkan terugdraaien.

Antistoffen testen op mensen

'Onze hypothese is dat metastatische cellen zozeer afhankelijk zijn van bepaalde vetzuren, dat ze een gebrek eraan niet kunnen overleven,' zegt onderzoeksleider Salvador Aznar Benitah tegen Researchgate.

Samen met zijn onderzoeksteam wil hij nog meer onderzoek doen om erachter te komen wat precies de oorzaak is dat de blokkering van het eiwit CD36 zo'n groot effect heeft op kankercellen.

Hij hoopt een antistof tegen CD36 te ontwikkelen, die binnen vijf jaar op mensen kan worden getest.