Nieuwe methode zet kankercellen aan tot zelfmoord

Door drie verschillende eiwitten te treffen wisten wetenschappers kankercellen aan te zetten tot zelfvernietiging. De methode is al succesvol gebleken in de strijd tegen agressieve vormen van kanker.

Door drie specifieke eiwitten in de kankercellen te treffen hebben de wetenschappers de ongecontroleerde celdeling een halt toegeroepen.

© Shutterstock

Stel je voor dat we enkele van de agressiefste vormen van kanker helemaal uit zichzelf konden laten verdwijnen, waarbij gezonde cellen geen haar wordt gekrenkt?

We zijn een stap dichter bij dit ideaal dankzij een nieuw onderzoek van wetenschappers van de universiteit van Tel Aviv.

Die identificeerden onlangs een methode waarbij een groot aantal kankercellen zelfmoord plegen zonder dat de gezonde lichaamscellen schade oplopen.

Deling verhinderd

De onderzoekers brachten onder meer menselijke kankercellen in bij muizen.

Hierbij ontdekten de wetenschappers dat ze door drie specifieke eiwitten in de kankercellen te treffen een stokje konden steken voor de ongeremde deling, waardoor de cellen zichzelf gingen vernietigen.

En dat had een positief effect, vooral in de strijd tegen de snelst groeiende cellen.

‘Hoe sneller de kankercellen zich vermenigvuldigen, hoe sneller ze uitgeroeid worden,’ aldus onderzoeksleider Malka Cohen-Armon.

Agressieve vormen worden bestreden

Zij en haar collega’s pasten de methode toe op een aantal celculturen van onder meer borstkanker, longkanker, alvleesklierkanker, darmkanker, hersenkanker en eierstokkanker.

Alle resultaten waren positief.

Nu moeten de wetenschappers erachter zien te komen of de methode ook toepasbaar is op mensen.

‘De methode maakt de weg vrij voor nieuwe mogelijkheden om snel groeiende, agressieve vormen van kanker uit te roeien zonder gezond weefsel te beschadigen,’ zegt Cohen-Armon.