Shutterstock
Bloedtest, kanker, spectroscopie

Nieuwe bloedtest spoort kanker en uitzaaiingen op

Hoe eerder kanker wordt ontdekt, hoe beter. Onderzoekers hebben een simpele en goedkope bloedtest ontwikkeld om kanker en eventuele uitzaaiingen vroeg te ontdekken.

Onderzoekers aan de universiteit van Oxford hebben een simpele en goedkope bloedtest ontwikkeld die kanker vroeg kan ontdekken. De nieuwe test kan zelfs mogelijke metastasen opsporen, dat wil zeggen kwaadaardige uitzaaiingen op andere plekken in het lichaam.

Het is volgens de onderzoekers de eerste keer dat een bloedtest zowel kanker als mogelijke uitzaaiingen ervan kan opsporen.

Test herkent kanker in 19 van de 20 gevallen

De nieuwe bloedtest is getest op een gevarieerde groep van 300 proefpersonen, van wie sommigen kanker hadden. De proefpersonen hadden wel allemaal symptomen van kanker, zoals vermoeidheid of onverklaarbaar gewichtsverlies.

De test identificeert kanker in 19 van de 20 gevallen, en uitzaaiingen herkent hij met 94 procent nauwkeurigheid.

Maar voor dat resultaat zijn de onderzoekers anders te werk gegaan dan normaal.

Oxford, Probert, spectroscopie

Dr. Fay Probert is hoofdonderzoeker bij de universiteit van Oxford.

© University of Oxford

Elke dokter moet de test kunnen gebruiken

Soortgelijke bloedtesten herkennen kanker via genetische sporen van eventuele tumoren, maar deze nieuwe test maakt gebruik van de NMR-spectroscopiemethode.

Deze methode geeft de onderzoekers meer inzicht in de chemische vingerafdruk van de bloedcellen door de moleculaire structuur te analyseren, waarin ze het type, stadium en verspreiding van de kanker zien.

Volgens hoofdonderzoeker dr. Fay Probert is dit een compleet nieuwe manier om kanker op te sporen. Ze hoopt dat de test zo eenvoudig en goedkoop wordt dat elke dokter hem kan gebruiken.

De bloedtest moet nu op meer en grotere patiëntgroepen getest worden voordat deze echt gebruikt kan gaan worden.