Nieuw onderzoek maakt vroege behandeling van agressieve hersenkanker mogelijk
Dankzij een nieuwe, omvangrijke studie met genetische gegevens van ruim 30.000 mensen kunnen wetenschappers agressieve hersenkanker veel vroeger ontdekken en voorkomen.

Een van de gevaarlijkste vormen van kanker die er bestaan, is de agressieve hersenkanker glioblastoom, die een overlevingskans van slechts vijf procent binnen vijf jaar heeft.
Maar dat zal hopelijk snel veranderen dankzij het grootste onderzoek naar hersenkanker aller tijden.
Het onderzoek is uitgevoerd door Britse en Amerikaanse wetenschappers, die genetische gegevens verzamelden van duizenden mensen en een aantal genetische mutaties aanwezen die verantwoordelijk zijn voor de agressieve vorm van kanker.
Vroege diagnose mogelijk
Dat kan betekenen dat we in de toekomst de diagnose veel eerder kunnen stellen en daarmee levens kunnen redden, denkt Richard Houlston, een van de wetenschappers die het onderzoek uitvoerden.
‘Als we de genetica achter glioblastoom doorgronden, kunnen we zien welke mensen een erfelijk risico hebben,’ zegt hij.
Houlston en zijn collega’s zijn tot hun resultaten gekomen door het menselijk genoom te scannen en te zoeken naar afwijkingen die het risico kunnen verhogen.
Data van meer dan 30.000 mensen
Daarnaast analyseerden ze de genetische gegevens van meer dan 30.000 personen die eerder hadden meegedaan aan onderzoek naar de hersenkanker.
12.496 van hen hadden glioblastoom; 18.190 personen waren gezond.
Daarmee kon het team in totaal 13 mutatiesaanwijzen die het risico op het ontwikkelen van de ziekte verhogen. Dat lijkt een vrij mager resultaat, maar het kan doorslaggevend zijn in de strijd tegen de dodelijke vorm van kanker.
Nu hopen de wetenschappers dat ze nieuwe, doelgerichte behandelingsmethoden kunnen ontwikkelen.