NASA werpt zich in de strijd tegen kanker

Gewichtloze tumoren aan boord van het ISS moeten de weg banen voor doelgerichte chemotherapie zonder bijwerkingen.

Kanker in de ruimte
© NASA & Shutterstock – montage

Het internationale ruimtestation ISS is niet alleen een wonder van techniek, maar ook een gewichtloos onderzoekslaboratorium.

NASA wil de ontbrekende zwaartekracht op het onderzoeksstation inzetten om een nieuw wapen te testen in de strijd tegen kanker.

In de ruimte kunnen tumoren in een petrischaal in alle richtingen groeien, terwijl ze op aarde door de zwaartekracht worden platgedrukt. Daardoor kunnen de tumoren op het ISS groter worden en een beter beeld geven van hoe kanker op verschillende behandelingen reageert.

Kankermonsters aan boord van het ISS.

© NASA

Doelgerichte chemo

NASA wil chemotherapie van het type Azonafide combineren met een antistof, in de hoop dat deze antistof het medicijn rechtstreeks naar de kankercellen kan brengen zonder gezonde cellen te raken.

Een van de oorzaken van de groei van kankercellen is dat het afweersysteem ze niet herkent. De onderzoekers hopen dat de onderzochte combinatie de immuuncellen van het lichaam ook zal helpen om de tumor te vinden en te bestrijden.

In dat geval wordt de kanker niet alleen doelgericht bestreden, maar heeft chemotherapie ook geen bijwerkingen meer, doordat er geen gezonde cellen worden getroffen.

Onderzoek naar kanker in de ruimte

Een ander deel van het het project zal bestaan in onderzoek naar de manier waarop kanker zich ontwikkelt in gewichtloze toestand.

Op lange ruimtereizen worden astronauten aan veel straling blootgesteld, wat het risico op kanker verhoogt.

Het onderzoek kan ons meer leren over de manier waarop gewichtloze kanker zich in het lichaam verspreidt en over mogelijke behandelingen wanneer de patiënt gewichtloos is.